Dat vertelt directeur-bestuurder Geert Looyschelder van Stip. Concreet houdt dat in dat wie op maandag naar school gaat, dinsdag thuisblijft en woensdag weer naar school gaat. Enzovoort. De klassen zijn zo iedere dag voor de helft gevuld. Dit staat ook in een protocol dat is opgesteld voor alle basisscholen in Nederland die na de meivakantie weer open moeten.

Woensdag kwam het speciale crisisteam van Stip, dat onder meer bestaat uit enkele schooldirecteuren, bijeen en viel de keuze dus uiteindelijk op deze optie. Die is volgens Looyschelder beter dan de optie dat alle leerlingen ieder dag halve dagen naar school gaan, omdat er zo minder verkeer is op straat. Bovendien kunnen leerlingen met een hele dag school meer doen dan alleen taal en rekenen. Er is ook meer tijd voor het sociale aspect, zoals spelen met elkaar en ook het verwerken van het coronaproces dat ook voor basisscholieren heftig kan zijn. 

Kinderen staan te trappelen

De meeste leerkrachten en ouders zijn blij dat de scholen na de meivakantie weer open gaan, weet Looyschelder. "En de kinderen staan helemaal te trappelen. Er zullen best ouders zijn die zich zorgen maken over de besmettingskansen. En een 100 procent garantie is er niet. Maar uiteraard nemen wij veel voorzorgmaatregelen. Zo blijven de leerkrachten op afstanden van de leerlingen en mogen ouders ook niet de school in. Ik wil ook niet dat leerkrachten ziek thuis moeten blijven."

Leerkrachten die tot de zogenaamde risicogroep behoren (diabetes, astma) blijven sowieso wel thuis, vervolgt Looyschelder. Hij hoop dat de scholen vanaf juni weer volledig open kunnen, zodat er tot de zomervakantie nog vijf weken 'gewoon' weer lessen zijn. Triest blijft wel dat bijvoorbeeld de musicals van de groepen 8 niet doorgaan. Een kortere zomervakantie ziet de directeur-bestuurder niet zitten. Juist leerkrachten - maar toch ook leerlingen - hebben de afgelopen periode kei- en keihard gewerkt, is de uitleg. "Zij verdienen juist vakantie."

Niet te krampachtig

En als het gaat om mogelijk achterstanden van verschillende leerlingen, met name over de kinderen uit kwetsbare gezinnen bestaan zorgen, is het eerst maar even afwachten. "Daar moeten we nu niet te krampachtig over doen. Eerst moeten we maar zien in hoeverre dat zo is. We hebben die gezinnen de afgelopen weken echt wel kunnen bereiken. En ook die kinderen hebben echt wel wat gedaan."