En nu, drie maanden later, ligt het zes hectare grote terrein aan de Beresteinseweg er prachtig bij. Vanwege de coronamaatregelen is er bovendien twee maanden lang geen bal geslagen en dus werden Leunge en zijn vrijwillige medewerkers van de zogenaamde baancommissie totaal niet gehinderd door spelende leden. "En de oproep van Mark Rutte was om zo veel mogelijk thuis te blijven", vertelt de Kortenhoever. "Nou, ik woon hier precies vier kilometer vandaan. Het is nagenoeg mijn achtertuin. (lachend, red.) Ik ben al die weken thuis geweest."

De negen banen op het terrein tellen bij elkaar opgeteld twaalf bunkers. Over het algemeen was het terrein toch wel een vlak geheel. Er waren hoogruit wat bulten gerealiseerd. "Maar nu is het echt een golfbaan geworden", jubelt Leunge, die 43 jaar lang werkzaam was als wegwerker. "Normaal is het uitgesloten om dit te maken. Dan veroorzaak je hinder en was het heel lastig geworden. Maar van de zes of zeven weken die corona ons heeft geboden, hebben we optimaal gebruik gemaakt."

Zoet

Momenteel is Leunge - die normaliter op het terrein drie uur in de week het gras maait waar de machine niet bij kan - nog tot en met zondag zoet. Vanaf maandag - als de banen weer open mogen - treffen de pakweg 360 leden een prachtig opgeknapt complex. "Ik ben een groot liefhebber van golfbanen", vervolgt hij. "De omgeving is altijd zo mooi. Daar valt mij oog dan op. Dan vergeet ik haast dat ik aan het spelen ben."

(Tekst gaat verder onder de foto)


In totaal zijn twaalf bunkers aangepast. (Foto: Klaas Leunge)

Toch wel trots is de Kortenhoever dat hij als aanjager en nog tien tot twaalf andere leden hebben verricht. Het komt erop neer dat de verschillende graszoden op elkaar zijn gelegd zodat er nu twaalf mooie bunkers zijn. En op de oefenbaan is in drie dagen tijd nog een grasbunkertje gerealiseerd. Wel zo leuk. 

Maar hét hoogtepunt is toch wel de zogenaamde potbunker achterop het terrein. Zo'n bunker - in de vorm van een pot - komt eigenlijk zelden in Nederland voor, zegt Leunge. Deze potbunker - met een mooie rechte wand en prachtig zand als ondergrond - zou de 25ste in het land zijn. Nu oogt deze rand vanwege al het zand nog zwart. Echter, over een paar weken wordt het gras zichtbaar en kleurt de bunker dus groen. "Ja, dan heb ik echt iets te maaien", lacht Leunge.