Daarnaast werkt een groep onder leiding van Nederlands kampioen en WK-deelnemer Tim Zinovkin aan de basistechnieken van het jiujitsu. Het is niet anders. Marie-Flore Redegeld, de 19-jarige winnares van het zilver in de klasse tot 63 kilo op wereldkampioenschap jiujitsu vorig jaar oktober in Abu Dhabi, kon de afgelopen periode niet trainen. Door het WK zilver was zij genomineerd voor sportvrouw van het jaar 2019 van de gemeente Hilversum. Die prijs ging naar 67-jarige wielrenster Marti Valks. 

In 2018 werd Redegeld in het Italiaanse Bologna Europees kampioene. Wat goed is, komt snel. Marie-Flore nam in 2013 deel aan haar eerste wedstrijd in deze Oosterse vechtsport. Vijf jaar later veroverde zij de Europese titel, vervolgens WK-zilver. Zij werd drie keer Nederlandse kampioen; voor het laatst op 9 februari in Almere. “Ik ben begonnen met judo in Kortenhoef. Ik wilde aan wedstrijden meedoen en kreeg het advies om naar Bert van Haren te gaan", zegt zij. "Daar heb ik het jiujitsu leren kennen; dat vond ik leuker en biedt meer kansen. Als je bij judo ippon tegen hebt, is de wedstrijd klaar. Bij het jiujitsu kan je in een duel een achterstand nog goedmaken."

Ketel

Om te worden geselecteerd voor een wereldkampioenschap of Europese titelstrijd, moet je onder normale omstandigheden een aantal grote wedstrijden in en buiten Nederland afwerken. Daar waar punten voor de ranking zijn te verdienen die bepalen of je naar een EK of WK mag. "Internationaal sta ik als beste Nederlandse tweede", legt Redegeld uit, "per gewichtsklasse kunnen twee deelnemers per land zich plaatsen voor een WK of EK. Nu is de druk van de ketel omdat het WK in Abu Dhabi dit najaar is gecanceld."

Halverwege gaat er meer druk en power op tot twee weken voor het evenement.

Toch hoopt Marie-Flore Redegeld de draad spoedig weer op te kunnen pakken: "Normaal train ik twee uur per dag; vijf keer in de week. Het is vrij intensief. Theo Hagen is mijn trainer en Bert van Haren doet de coaching. Gedurende het seizoen moet je al pieken om punten voor de ranking te scoren. Voor een WK en EK begint de voorbereiding een maand of drie daarvoor. We beginnen rustig met de opbouw. Halverwege gaat er meer druk en power op tot twee weken voor het evenement. Dan even gas terugnemen om fit op de titelstrijd te staan. Naast de fysieke training wordt aan het mentale aspect aandacht besteed. Eigenlijk moet je het hele jaar door je basis op peil houden; conditioneel en technisch."

De weegschaal

Sporters met ambitie, visie, die doelen stellen, dat uitspreken en uitstralen komen er wel. Marie-Flore Redegeld, is er zo één. Zij wil blijven uitkomen in de klasse tot 63 kilo omdat ze geen moeite heeft haar gewicht op peil te houden. Voor de aanvang van iedere wedstrijd moet zij op de weegschaal. "Ik ben nu 19 jaar en nog junior. Op je 21ste word je senior. Dan wil ik minimaal een keer wereld- en Europees kampioene worden." En voegt ze er lachend en serieus aan toe: "Meedoen aan de World Games; de wereldspelen voor niet Olympische sporten. En goud halen." 

Ik wil in de toekomst sportlerares of personal trainer worden

Die staat en daar is geen woord Spaans bij. Met jiujitsu is geen droog brood te verdienen. ”Daarom”, vervolgt de ambitieuze sporter, "moet mijn studie de komende jaren te combineren zijn met mijn topsportcarrière. Ik volg een opleiding bij Sport en Bewegen. In september ga ik het tweede jaar in. Ik wil in de toekomst sportlerares of personal trainer worden. Ik doe al ervaring op door op de sportschool op maandag judolessen te geven aan een groep kinderen van vier tot zes jaar en de zes- tot twaalfjarigen. Maar dat ligt nu even stil."

Bij het verlaten van de sportschool verschijnt er een brede lach bij Marie-Flore Redegeld. Van Bert van Haren krijgt zij het groene licht om maandag, weliswaar buiten, weer met haar judogroepen aan de slag kan. Even later staat voor het gesloten gebouw een sportschoolbezoeker met een bos bloemen. Op het kaartje staat: 'Omdat het soms niet meezit. Toch komt het goed'. Lydia. Bert van Haren is ontroerd en houdt het amper droog in deze voor hem moeilijke tijd.