"Dit is superchill", zegt een man die dinsdag aan het begin van de middag een uur komt fitnessen. "Jerry de Jong is de ondernemer van het jaar", voegt hij eraan toe, nadat hij zijn handen gedesinfecteerd heeft aan het begin van de buitenruimte. Velen kunnen jaloers zijn, want het aantal locaties waar je nog kunt fitnessen is beperkt. Dat er behoefte aan is, is overduidelijk. Het maximale aantal van tien personen per uur is tijdens ons bezoek aanwezig. "De eerste week hadden we 1.800 reserveringen", vertelt Daphne de Jong van de Hilversumse sportschool aan de Franciscusweg. "Dat bewijst wel dat de mensen het sporten gemist hebben. Sinds we dit hebben, hebben we zelfs weer nieuwe inschrijvingen."

Op de proef

Ondernemen in tijden van corona is lastig. De regels kunnen bijna per dag veranderen. En hoe moeilijk het af en toe ook is, het daagt je wel uit, is de stelling van De Jong. "Het is een enorme uitdaging. Je wordt heel erg op de proef gesteld. Het vraagt veel creativiteit. Het lost ook niets op als je niet positief bent. Tot nu toe lukt het allemaal, al was de mededeling dat sportscholen tot 1 september niet open kunnen wel een domper. Maar tot nu lukt het ons goed en krijgen we positieve reacties."

Zomaar binnenlopen, is er momenteel niet bij. Leden moeten zich via een app aanmelden. Er is een tijdslot van een uur. Bij aankomst is het eerst melden, de handen desinfecteren en vervolgens krijgen de maximaal tien sporters een fles met desinfectiemiddel mee om zo de gebruikte materialen en apparaten schoon te maken. Met oordoppen in, zonnebril op en de spuitfles in de hand verplaatsen de fitnessers zich door de outdoorgym. En zo kunnen zij een klein uurtje aan de bak. Dit valt onder het 'nieuwe normaal', zoals de term tegenwoordig is. Iedereen houdt zich aan de regels, maakt netjes alles schoon na de oefeningen en bewaart afstand.

Buiten heeft Burning Heart sinds vorige week maandag een volwaardige gym. Fitnessers en crossfitters kunnen zich heerlijk uitleven. Achterin staat een groot rek met dumbbells. In het midden liggen de grote schijven op pallets om de barbells mee te vullen, aan de zijkant hangen steigers met bokszakken, zodat er ook buiten (kick)bokslessen gegeven kunnen worden en er staan veel apparaten om de verschillende onderdelen van het lijf een boost mee te geven. Volgens De Jong bevalt het sommige leden heel goed om buiten te trainen en mag dat wel blijven. "Benieuwd of ze daar in december ook nog zo over denken", zegt ze met een knipoog.

Tent

Vrijdag komt er een tent van vijftien bij vijftien meter met vloer, zodat alle apparatuur beter beschermd is tegen de buitenlucht. Dat is overigens de tweede tent, want Burning Heart had er al één, maar moest die weghalen van de gemeente omdat het toen niet coronaproof zou zijn. Daarnaast wordt er ook altijd een oogje in het zeil gehouden op het terrein zelf. Er staat immers een complete gym buiten. Om het complex af te kunnen sluiten, zijn er aan de voorkant hekken gezet. Daarnaast staat een opvallend rood busje. Dat is de slaapplek van eigenaar Jerry de Jong. Tevens lopen er dan twee grote honden rond, meldt zijn vrouw Daphne. Daarmee is er altijd toezicht op de outdoorgym.