Op het voorste kunstgrasveld zijn honderd kinderen deze zaterdagmiddag bezig met een bal. Met onder meer trainers van Ajax en Utrecht werkt de jeugd aan de voetbalkwaliteiten. Voor het hekwerk is een klein krachthonk ingericht. De dumbbells liggen tegen de omheining, de bankjes en apparaten staan allemaal op afstand op een lange grijze mat. Erop is een klein clubje bezig met 'ijzer pompen', zoals Arnold Schwarzenegger zou zeggen. Personal trainer Ecco van der Veer voorziet de fitnessers van tips en adviezen, zoals hij dat doet bij het squatten. 

Even verderop zijn acht mensen onder begeleiding van trainer Benaissa Haddaoui aan het kickboksen. De bokszakken hangen aan een steiger; een constructie die speciaal gemaakt is zodat er buiten getraind kan worden. Voor en achter de zak werken de kickboksers zich in het zweet. Gezien de gezichtsuitdrukkingen en het gehijg tussen de oefeningen door hebben de kickboksers het zwaar.

Sportcomplex

Met recht is het Kininelaantje 9, het adres van SC 't Gooi, nu weken een echt sportcomplex. Sinds 5 mei zijn er lessen voor kinderen en vanaf 18 mei kunnen ook volwassenen hier lekker op verschillende manieren trainen. Zelf bieden de zwart-gelen onder meer voetbal, tennis, darts en tafeltennis aan, maar daar is nu door de samenwerking met de sportschool een keur aan sport bijgekomen. Van Hellemond Sport heeft in coronatijd op het terrein van de Hilversumse club haar vierde filiaal (twee in Hilversum en één in Naarden) kunnen vestigen. 

Nu binnen werken aan de fit- en gezondheid nog altijd niet mag trekken veel sportondernemers hun activiteiten naar buiten. Niet iedereen heeft een grote parkeerplaats voor de deur, dus moeten er naar oplossingen gezocht worden. Zo heeft directrice Pascale van Hellemond van de sportschool contact opgenomen met Osendarp. De lijntjes zijn kort. Van Hellemonds dochter Maruja speelt immers bij 't Gooi. De twee dames gingen in gesprek en binnen een week lag er een plan dat veel verder ging dan eigenlijk de jeugd aan het bewegen krijgen. Het resultaat van deze samenwerking is nu 103 lessen per week in de buitenlucht, inclusief jeugdtrainingen. Dat varieert van bodypump en -attack tot yoga en pilates en van kickboksen en krachttraining tot aan smallgroup en spinning en nog veel meer. 

Velen vinden het heerlijk om buiten te sporten. Die willen we niet anders meer

De behoefte aan weer te kunnen sporten blijkt groot. Nadat het rooster van de buitenlocatie was gecommuniceerd naar de leden zaten de lessen binnen een paar uur helemaal vol. "Sporten verbindt en als bedrijf hebben wij een maatschappelijke functie", aldus Van Hellemond. De directrice is erg blij met het vierde filiaal van het familiebedrijf. Zowel de directrice als de voorzitter zeggen dat de verbintenis tussen beide organisaties veel langer gaat duren dan alleen de coronaperiode. Ook als de sportscholen weer open mogen dan blijft de buitenlocatie gehandhaafd. Het gezamenlijke enthousiasme is groot. "Veel leden vinden het heerlijk om buiten te sporten. Die willen niet anders meer", aldus Van Hellemond.

Extraatje

Van de nood is een deugd gemaakt. De sportschoolleden kunnen weer - onder begeleiding van instructeurs en trainers - aan de slag. En de leden van 't Gooi hebben vijf uur per week gratis trainen. "Dat is een extraatje voor onze leden, want hoe leuk is het om hier ook nog een andere sport te kunnen beoefenen", aldus Osendarp. "Hoe mooi is het om een eigen sportschool op het eigen complex te hebben", voegt ze eraan toe. Daarnaast kunnen de selectieteams gebruik maken van de kennis en kunde van de trainers van de sportschool. Zo kunnen geblesseerde voetballers bijvoorbeeld gerichter werken aan hun herstel. 

Uiteraard gebeurt alles op het sportpark volgens de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zo gaan alle sportlessen per reservering (inschrijven per mail), geldt de social distancing, zijn de lessen wat korter dan normaal zodat er geen kruisbestuiving is tussen de sporters die klaar zijn en degenen die zich in het zweet gaan werken. En uiteraard maken de sporters de door hen gebruikte spullen en apparaten zelf schoon. Ook hier is tijd voor ingeruimd en is er begrip bij de gebruikers. 

Stilstaanmomenten

Kickbokstrainer Haddaoui vertelt dat zijn lessen wel iets anders zijn dan binnen in de dojo. Vanwege de maatregelen is het bijvoorbeeld niet meer toegestaan om met twee personen aan één bokszak te staan en duren de lessen 45 minuten in plaats van een uur. "Omdat je nu alleen werkt, zijn er minder stilstaanmomenten, dus binnen die tijd doe je evenveel als normaal in een uur", verklaart hij. 

We begonnen met een compact rooster. Gelijk zat alles vol

De ervaring van de eerste twee weken van Haddaoui en Van der Veer is dat mensen het sporten maar ook hun sociale contacten echt hebben gemist. "Je merkt dat mensen deze situatie echt zat zijn", aldus Van der Veer. Vrijwel direct na de intelligente lockdown - en dus ook sluiting van de sportscholen - is ook Van Hellemond Sport overgegaan op online-trainingen. Maar het zitten op een spinningfiets, die barbell in de nek kunnen leggen om te gaan squatten of op een bokszak los gaan met een trainer die het tempo en het ritme bepaalt, is toch andere koek. "We begonnen met een compact rooster. Gelijk zat alles vol. We hebben snel het aantal lessen uitgebreid", vertelt Haddoui. "De leden die hier zijn gekomen zijn echt enthousiast. Je merkt ook dat ze het prettig vinden elkaar weer te kunnen zien. Sommigen komen dertig minuten eerder om voor het sporten met elkaar te praten", meldt Van der Veer. "Verder hebben we geluk het met het weer. Ik ben al lekker bruin geworden", lacht de personal trainer.