Het tijdelijke hek - dat niet open kan - staat er nu een paar dagen, vertelt een gemeentewoordvoerder. Erop staat een bord met daarop de tekst 'Kloosterlaan-Augustinusschool tijdelijk dicht i.v.m. overlast'. Het is de bedoeling dat er binnenkort een nieuw permanent hekwerk voor in de plaats komt dat alleen tijdens avonduren gesloten blijft. 

Dan hoeven medewerkers en ouders van de school en buurtbewoners zelf ook niet meer om te lopen. De schoolleiding is namelijk niet blij met deze maatregel en hoopt dat er snel 'passender oplossingen' komen, schrijft schooldirecteur Louise van der Burg aan de ouders. 

In de Hilversumse wijk is het al maanden foute boel. Een groep jongeren terroriseert de wijk, wordt er gezegd, met vernielingen, intimidaties en zelfs mishandeling. De eerste tekenen hiervan kwamen rond de jaarwisseling aan het licht toen onder meer tientallen ramen sneuvelden bij de twee basisscholen. Sindsdien is het niet rustiger geworden in de wijk. 

Eind maart maakte burgemeester Pieter Broertjes duidelijk dat de overlast aangepakt zou worden. Dat proces is in gang gezet. Volgens de gemeente werpt dat langzaam zijn vruchten af. Wel moeten ook de buurtbewoners de helpende hand reiken, was begin deze maand het verzoek vanuit de gemeente. De gemeente en de politie kunnen er niet alleen voor zorgen dat de rust terugkeert in de wijk.

Spoor bijster

En nu is er dus ook een hekwerk geplaatst. Daar zijn niet alle buurtbewoners blij mee. "Tot ontsteltenis zagen wij dat er een Berlijnse muur is geplaatst door de gemeente Hilversum", schrijven verschillende wijkbewoners in een e-mail aan deze krant. "Doordat de jeugd zich misdraagt rond de Augustinusschool, hebben wij geen vrije toegang meer over wegen en paden. Wij gaan ervan uit dat iedereen recht op overpad heeft, dus ook daar. De gemeente is gewoon het spoor bijster."

De oplossing voor het probleem is volgens de bewoners simpel. Meer toezicht van de politie. "En dan niet in de auto maar lopend en op momenten dat die jeugd zich daar tussen 18.30 en 23.00 uur bevindt. Zet er tijdelijk een bouwkeet neer met permanente bezetting. En haal met onmiddellijke ingang dat hekwerk weg. Tevens moet de school een hekwerk plaatsen voor de fietsenstalling. Daar gebeuren dingen die het daglicht niet kunnen velen."

Bezoek

Burgemeester Pieter Broertjes zal samen met wijkwethouder Annette Wolthers komende donderdagmiddag een bezoek brengen aan de wijk, schrijft hij in een brief aan de bewoners. Ook de politie, jeugdboa, jongerenwerker en opbouwwerker zijn dan aanwezig. "Omdat wij het niet bij één gesprek willen laten, komen wij op donderdag 11 juni van 12.00 tot 14.15 uur weer in de wijk", schrijft de burgemeester. 


© Foto Miché / Bastiaan Miché