Onduidelijk is echter nog altijd wat de aanleiding is geweest van het incident. Duidelijk is al wel dat de man een spoor van vernielingen heeft getrokken op de Algemene begraafplaats Berestein. "Ik gooi wel eens hele groepen hasjrokende jongeren het bos uit, maar zoiets als dit verwacht je niet", zegt een boswachter van Natuurmonumenten. Hij woont iets verderop en maakte de chaos van dichtbij mee. Zo was de verdachte in zijn Volkswagen Caddy met volle vaart vanaf de Corverslaan dwars door de slagboom richting het kerkhof gereden. "Op dat moment wandelden daar nog mensen over het pad."

Ravage

Donderdagmorgen is duidelijk dat de inmiddels met hout bedekte aula zwaar is getroffen. Ook van een aantal grafzerken is weinig over. Ondertussen valt op dat het gewone leven gewoon doorgaat, mensen rustig de hond uitlaten of een rondje hardlopen. Ondertussen krijgt de boswachter het ene na het andere telefoontje van bekenden die willen weten wat er die avond ervoor is voorgevallen. Zo zag hij hoe de man dwars door het gebouwtje heen reed, het kerkhof over reed en daar een ravage aanrichtte. Vervolgens stapte hij uit de auto, die hij wel liet draaien, en ging het bos in. Op dat moment was de gealarmeerde politie al ter plaatse. "Die was er heel snel bij."

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

De boswachter was voor het incident al getipt door zijn zus, die iets verderop woont op de Beresteinsweg. De man reed namelijk toen al door het bos. Misschien was het handig om even te kijken, was de gedachte. Eenmaal aangekomen bleek al snel dat het echt foute boel was. "Bij de Corverslaan zette ik mijn Landcruiser dwars op de weg, zodat de verdachte niet weg kon komen. De man zat achter een heg toen de agent eraan kwam. Hij was echt aan het brullen en het schreeuwen. Wat hij precies zei weet ik niet eens. Maar het was echt een levensbedreigende situatie. En dat terwijl er op dat moment nog gewoon een vrouw plantjes water stond te geven op de begraafplaats. Die vrouw heb ik maar gauw meegenomen ergens anders naartoe."

Split second

Onduidelijk is of de verdachte iets in zijn hand had. Op het grasveld achter de begraafplaats is de man neergeschoten. De boswachter hoorde wel de schoten en leeft mee met de agent die de trekker overhaalde. "Het is wel een mens dat je neerschiet. Zoiets moet je in een split second beslissen. Ik hoop dat het goed gaat met de agent."

Een vrouw stond nog gewoon plantjes water te geven op de begraafplaats

De agenten hebben de verdachte nog gereanimeerd. Echter, ongeveer twee uur na het incident kwam de bevestiging dat hij was overleden aan zijn verwondingen. De boswachter was op dat moment al op het politiebureau om zijn verhaal te vertellen. Pas rond 21.30 uur kwam hij terug. De televisieploeg die op dat moment hem wilde interviewen, negeerde hij. Met de krant praten is geen probleem, maar dan zonder zijn naam te vermelden. 

Onduidelijk is dus nog wat de motieven waren van de man en of hij onder invloed was van verdovende middelen. Wel was hij, aldus de boswachter, al eerder op de dag in de omgeving hekken aan het vernielden. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland kan nog geen details prijsgeven. Een woordvoerder vertelt dat de rijksrecherche onderzoek doet. Hij kan zeggen dat agenten ter plaatse kwamen nadat de man een pand op de begraafplaats 'in de gemeente Wijdemeren' had geraakt en er vervolgens een situatie ontstond waarop is geschoten. De gemeente Wijdemeren heeft de schade geïnventariseerd en vanmorgen de nabestaanden persoonlijk geïnformeerd.