Bijvoorbeeld op schoolpleinen of met een speurtocht. Echter, schrijft het college van burgemeester en wethouders (B&W) op schriftelijke vragen van de lokale VVD-fractie, niet in de vorm van een evenement zoals een straatfeest.

De liberalen waren in de pen geklommen toen bleek dat de grootste buitenspeelactie van Nederland, een initiatief van Jantje Beton en Nickelodeon, vanwege de coronamaatregelen niet door zou gaan. Terwijl, aldus VVD-raadslid Tobias Westerneng, buitenspelen belangrijk en gezond is voor kinderen. "Zeker in coronatijd is het een uitdaging voor kinderen om voldoende te bewegen."

Extra belangrijk

En nu de binnensporten nog altijd niet zijn opgestart, is het volgens de VVD'er 'extra belangrijk om op 10 juni 2020 veel kinderen aan het buitenspelen te krijgen'. Versa heeft echter besloten om de buitenspeeldag 2020 niet te organiseren, omdat alle evenementen in Hilversum tot 1 september zijn verboden, antwoorden B&W. "De buitenspeeldag is een evenement waarvoor de meldplicht geldt en dat tenminste vier weken van te voren bij ons moet worden gemeld. 

Wel wil de gemeente waar dat kan lokale straatinitiatieven voor buitenspelen faciliteren. Benadrukt wordt wel dat er beperkingen gelden voor samenkomsten. "Alhoewel terugdraaien niet mogelijk is bij de huidige stand van zaken, is met Versa wel afgesproken dat zij proberen om buiten-speel-initiatieven op alternatieve wijze te faciliteren.Bijvoorbeeld op schoolpleinen of met een speurtocht. Echter niet in de vorm van een evenement zoals een straatfeest."

Enorm jammer

Op de eigen website bevestigt Versa Welzijn het antwoord van B&W. Daarbij meldt de welzijnsorganisatie ook dat springkussens en barbeques niet zijn toegestaan. "Hekwerken om de straat autovrij te maken worden niet geplaatst. De gemeente ziet dit als een evenement waar een vergunning bij dient aangevraagd te worden. Normaliter kost de verwerking hiervan vier weken. Daardoor was het te kort dag om de buitenspeeldag alsnog te organiseren. Dat vinden wij enorm jammer, we kijken uit naar de Buitenspeeldag in 2021."