"We wisten dat het eraan zat te komen", zegt Scheepers over het negatieve resultaat van de 291.000 euro in de jaarrekening 2019 van de stichting. In december gaven Scheepers en USH-directeur Anita van Loon de twee belangrijkste oorzaken hiervan al aan. 

Het nieuwe, grotere en meer geavanceerde crematorium in Laren bleek een fikse concurrent te zijn, waardoor het aantal plechtigheden in Hilversum (crematorium op Zuiderhof) terugliep. De directeurswisseling - Van Loon verving halverwege vorig jaar Patricia van Engelen - is de tweede aanleiding.

Daar staat een kentering tegenover. Organisatorisch is er het nodige veranderd. Onder de nieuwe directeur is de organisatie platter geworden. Er zijn minder coördinatoren dan voorheen. 

Daarnaast heeft de stichting de focus gelegd op de kwaliteiten die in Hilversum beschikbaar zijn. Dat zijn onder meer kleine en intieme plechtigheden in de natuur, zoals op Zuiderhof en de Noorderbegraafplaats. 

Extra mogelijkheden, waaronder de natuurgraven op de Bosdrift en de verruiming om ook uitvaarten in de avonduren en het weekend te verzorgen, zijn belangrijke factoren in het verbeteren van de naam en het vergroten van de naamsbekendheid. "We zien nu ook ondernemers naar hier komen die voorheen buiten de scope van Hilversum vielen", geeft de wethouder als voorbeeld.

Hoewel de stichting leek af te stevenen op een tekort van 50.000 euro in 2020, zou er door de uitgebreidere dienstverlening zelfs sprake kunnen zijn van een klein plusje. "Daar heeft het team heel hard voor gewerkt", stellen Van Loon en Scheepers. Meer inkomsten kwamen er niet van de vele uitvaarten van de afgelopen coronaperiode, want dat gebeurde in de aanwezigheid van minder mensen en zonder catering.