De leerlingen hebben in Podium De Vorstin zojuist wat podiumervaring opgedaan en maken zich op voor de opnames van hun musical De Diamantroof. Vanwege de coronamaatregelen kunnen zij - net als heel veel andere scholen - dé traditionele afsluiting van de basisschool niet doen in het bijzijn van ouders, opa's en oma's en broertjes en zusjes. 

Dat besefte ook directeur Herman Dummer van Events in Business. "Direct op de dag van de lockdown kwam het ter sprake bij ons op kantoor", vertelt hij. "De achtste groepers zaten op dat moment al middenin de repetities. Dat zoiets dan niet door kon gaan, vonden wij heel zonde. Toen al is het eerste zaadje geplant."

In de spotlights

En dus ontstond er het idee om in De Vorstin de musical met meervoudige cameraregistratie op te nemen. Op die manier worden de kinderen letterlijk in de spotlights gezet, is daarbij de gedachte vanuit Events in Business. De opnamen worden gemaakt met meerdere camera’s die moeten zorgen voor een dynamisch en flitsend eindresultaat. Het eindresultaat kunnen de scholen vervolgens online bekijken. 

Alle Hilversumse basisscholen kregen een uitnodiging om mee te doen. Volgens Dummer reageerden alle scholen enthousiast, maar had een aantal al een alternatieve afsluiting geregeld. Uiteindelijk maken twaalf basisscholen gebruik van het aanbod, dat mede mogelijk is gemaakt door de gemeente Hilversum, het Stadsfonds, Het Metrople Orkest en Beeld en Geluid. Vrijdag waren de eerste twee scholen aan de beurt. De opnamen lopen tot en met 1 juli.

Het is zo'n tastbare herinnering

Dummer noemt het mooi dat zo veel partijen betrokken zijn bij dit proces. Spannend was het wel de voorbije weken, geeft hij toe, in het begin van de coronamaatregelen mocht er natuurlijk nog maar heel weinig en moest iedereen binnen blijven. Maar toen er weer meer mocht en de gemeente uiteindelijk het groene licht (en subsidie) gaf, ging het los en is dit voor de kinderen een unieke ervaring. "Mijn kinderen zijn al wat ouder, maar ik heb bij hen ook de musicals opgenomen en gemonteerd", aldus Dummer. "En daarvan weet ik dat ze hem nu nog wel eens kijken. Het is zo'n tastbare herinnering."

De leerlingen van de Violenschool zijn vrijdagmorgen dus de eerste van in totaal twaalf scholen. Zij hebben een ochtend de tijd om alles op te nemen. Na een uitleg van Dummer - het belangrijkste advies aan degenen die niet op het podium staan is om echt stil te zijn - wordt eerst een aantal scenes geoefend voordat de opnames starten. 

Top dat dit kan

Juf Marloes Swijen kijkt ondertussen toe en helpt waar nodig. "Voor de kinderen is dit heel leuk", zegt zij. "Top dat dit kan. De kinderen hadden natuurlijk al veel pech door corona, maar dit is iets dat ze over tien, twintig of dertig jaar nog kunnen terugkijken."

Gemakkelijk was het proces richting de eindmusical natuurlijk niet, erkent Swijen. De rollen voor de musical waren voordat de scholen dicht gingen al verdeeld, maar vervolgens hebben de leerlingen vooral thuis en online via Zoom moeten oefenen. En dan wordt snel duidelijk dat de ene leerling het serieuzer neemt dan de ander en er verschillen ontstaan. Na de meivakantie kon er met halve klassen al wat meer en pas de laatste twee weken is er - weer met de gehele klas - vol gas gegeven. Swijen: "Uiteindelijk ben ik superblij hoe ze het hebben gedaan."

De afgelopen twee weken hebben we echt keihard geoefend

Het verhaal van De Diamantroof gaat over de familie Weiland die een oud museum gaat opknappen. Daarmee wordt gekscherend verwezen naar de bekende familie Meiland. Verder komen er ook allerlei figuren voor als Max Verstapel, Lewis Rammilton en Sebastian Fentil. Youri en Nora spelen de hoofdrollen: het echtpaar Willem en Leonaar Weiland. "Het fijne hieraan is wanneer het helemaal fout gaat het eventueel opnieuw kan", zegt Youri. "Maar je vraagt je wel de hele tijd af naar welke camera je moet kijken."

Afgelopen week oefenden de scholieren dus al voor groep 4. Dat ging niet zo goed, erkent Ryan die de rol van Sebastian Fentil heeft. Sommigen vergaten hun tekst of zongen heel vals. Ook hij is tijdens de opnames best nerveus. "Maar ik ben blij dat we nu in De Vorstin zijn en het is gelukt. De afgelopen twee weken hebben we echt keihard geoefend. En straks gaan we het met z'n alleen thuis online kijken."