Het evenement van zondagmiddag gold als vervanging van het tot volgend jaar uitgestelde vijftiende HSG Open (Hilversums Schaakgenootschap) en trok net geen honderd deelnemers. Normaliter ligt het aantal twee keer zo hoog. 

Echter, door de late voorbereiding (vanwege alle coronamaatregelen) is de organisatie tevreden over het aantal deelnemers. "We hadden het toernooi kunnen verplaatsen naar het najaar, maar dan heeft ook iedereen een volle agenda", vertelt toernooidirecteur Henk Cornelissen, tevens voorzitter van de Stichting Hilversum Schaakt. "Dit alternatief is nu vrij laat opgezet, maar achteraf kunnen we spreken van een mooi succes."

Drie sterke grootmeesters

Onder de deelnemers drie sterke grootmeesters: Loek van Wely (meervoudig oud-Nederlands kampioen, in 2019 winnaar van het HSG Open), Erwin l’Ami (top vijf van Nederland) en Friso Nijboer (HSG’s topscorer aller tijden en oud-winnaar van het HSG Open). Ook de pas 12-jarige en grote belofte Machteld van Foreest speelde mee in dit rapidtoernooi. Böhm verzorgde het commentaar vanuit hotel Lapershoek, normaliter het decor van het HSG Open. Ook de drie grootmeesters speelden hun partijen vanuit het hotel. De overige deelnemers gingen de strijd aan vanuit huis. 

Geldprijzen waren er overigens niet te winnen bij dit toch enigszins ludieke event. De deelnemers streden hooguit om chocolade schaakspelen en wat boeken van Böhm. Uiteindelijk ging de winst naar Loek van Wely met zes winstpartijen uit zeven wedstrijden. Hij bleef een achtervolgend peloton van zes spelers een vol punt voor. Van Foreest scoorde vijf uit zeven, evenals HSG-clubkampioen Vincent Spit.

Zeshonderd uniek bezoekers

Al met al was het ondanks de korte voorbereidingstijd een mooi evenement in een originele opzet ter vervanging van het echte HSG Open en de andere activiteiten in de jaarlijkse Hilversumse schaakzomerweek, kijkt de organisatie terug. "Een week eerder was al het HSG Online Jeugdtoernooi gespeeld, waarvan het technische gedeelte met de live streaming nog enkele haperingen vertoonde. Daarvan was zondag nauwelijks sprake. Het evenement trok online ruim zeshonderd unieke bezoekers. Die hadden er zelfs in normale tijden niet in gekund in hotel Lapershoek."

Toch haalt deze online variant het, aldus Cornelissen, niet bij het normale schaakspel. Het bij elkaar komen en na afloop een biertje drinken is er nu eventjes niet bij. "Het online schaken is leuk en schrijf maar op: er komt zeker op wat voor manier dan ook een vervolg. Maar letterlijk en figuurlijk is er meer afstand."