En die uitreiking is - als bij zo veel scholen binnen het voortgezet onderwijs - net even iets anders dan voorgaande jaren. Met z'n allen in de grote zaal zitten en één voor één naar voren komen is er in deze coronatijden even niet bij. Daarom heeft het A. Roland Holst College een drive-through georganiseerd. "Op deze manier krijgen de leerlingen die het centraal schriftelijk examen, de examenfeestjes en een examenreis gemist hebben, toch nog een bijzondere afsluiting van hun laatste middelbare schooljaar", aldus mede-organisator van dit feestje Anne Klop. 

"Toch nog een bijzondere afsluiting van hun laatste middelbare schooljaar"

Maandagmiddag zijn de 148 havoleerlingen (slagingspercentage 96 procent) aan de beurt. Dinsdag volgen de 93 geslaagde mavoleerlingen (99 procent geslaagd) en woensdag de 104 vwo-leerlingen (98 procent geslaagd). De leerlingen gaan in groepjes van vier van punt tot punt om vervolgens aan het einde van de route hun diploma te ondertekenen. De auto’s verzamelen bij Sonos, rijden dan langs het schoolgebouw aan de Schuttersweg - waar groot staat vermeld 'ARHC 2020' - en dóór de fietsenstalling voor een hapje en een drankje. Daar worden ze via een scherm toegesproken door rector René Karman. Hij spreekt daarin over een lichting 'die we ons vanwege corona het langst zullen herinneren' en 'doorzettingsvermogen heeft'. 

Confetti

Vervolgens rijden de auto's verder over het plein van de ernaast gelegen Vondelschool. Eenmaal daar ontvangen ze het jaarboek en rijden ze naar de voorkant van het gebouw aan de Jonkerweg. Daar mogen alleen de leerlingen uitstappen en ondertekenen zij op een podiumpje hun diploma. Zij krijgen nog een zonnebloem mee en rijden - terwijl de confetti de lucht in schiet en koud vuurwerk wordt afgestoken - weer naar huis. "Je moet wat hè", zegt een vader terwijl hij ziet hoe zijn dochter haar handtekening zet.

(Tekst gaat verder onder de foto)


En dus zijn er allemaal blije gezichten op en rond de school. En daar ging het vooraf allemaal om, vertelt Klop. "We wilden koste wat kost er toch iets bijzonders van maken, maar de vraag is dan wel wat kan en wat mag. Toen kwam een docent met het idee voor deze drive-through. Dat idee hebben we verder opgepakt en verder uitgedraaid. We wilden er namelijk geen diploma-afhaalfeest van maken."

Dubbeldekker

En het is dan misschien wat kort, de leerlingen (en hun aanhang) genieten volop tijdens hun moment. En ze zitten dan vooral in de auto en hooguit vijf minuten daarbuiten zijn, veelal zien zij er toch uitgedost uit. Ook veel bijzondere auto's - zelfs een dubbeldekker - komen voorbij. Chris Bergsma is de eerste leerling die maandag zijn diploma krijgt uitgereikt. "Het is anders, maar wel leuk. En nu heb je toch nog het gevoel dat je bent geslaagd."


Dat laatste vindt ook Miu Jacobs. "Dit is anders. Eerst voelde het ook best wel raar, maar nu is het toch wel een leuke oplossing. En het is fijn dat ik het alsnog met mijn familie kan vieren." "Het is anders, maar heel bijzonder", zegt ook nog Karman. "Dit past bij deze leerlingen. Het is een bijzonder jaar geweest. Daar hoort een bijzondere afsluiting bij."