Zijn afscheid wordt er één waar de anderhalvemeterregeling regeert. Gedagzeggen op gepaste afstand: hij had het zich zo anders voorgesteld. Eigenlijk kon hij in april al zijn tas pakken, maar dat wilde Weichelt niet. "De beste tijd om een school te verlaten is na kerst of voor de zomervakantie. Ik koos voor het laatste." 

Zijn opvolger Jeldeau Veenstra begint 1 augustus en voor haar heeft hij de boel netjes achtergelaten. Met een brok in zijn keel trok hij gisteren de schooldeur dicht. Zijn dagelijkse ochtendrondjes in elke klas gaat hij missen. De vrolijke kinderen, die dol op meester Rob zijn, ook. En het team, de juffen, de meesters. "Ik werkte met keigoeie mensen," zegt de geboren Limburger in onvervalst dialect, "mijn team stond als een huis."

Noodscenario

Trots is hij op de inzet van 'zijn team' toen het coronavirus het normale leven lamlegde. "Zondagmiddag 15 maart werden de directeuren van de STIP-scholen door onze directeur-bestuurder Geert Looyschelder bij elkaar geroepen. Die middag werd besloten de scholen vanaf maandag te sluiten, eerder dan premier Rutte 's avonds tijdens de persconferentie bekendmaakte. Maandag vergaderde ik met mijn team. Razendsnel werd een noodscenario in elkaar gedraaid, konden kinderen werk ophalen om thuis aan de slag te gaan en werd het lesprogramma daarvoor in elkaar gedraaid om vanaf dinsdag kinderen op afstand te onderwijzen."

Omdat we een kleine school zijn, kennen we elkaar allemaal

Het gaat goed met de openbare school in Hilversum-Noord, zegt Weichelt. "We staan bekend als de school met de goede resultaten en daarop ben ik trots. Samen met mijn team was mijn doel ervoor te zorgen dat elk kind op de plek komt waar het thuishoort. Dat lukt als het kind zich veilig voelt en met plezier naar school gaat. Omdat we een kleine school zijn, kennen we elkaar allemaal en voelen kinderen zich veilig en gezien. Dat schept een prettige en rustige sfeer."

Combinatiegroepen

Een schooldier in hart en nieren, dat is Weichelt ten voeten uit. Begonnen in 1977 op een school voor moeilijk lerende kinderen, schakelde hij moeiteloos door naar een Montessorischool, waar hij bijna negentien jaar les gaf. Tot hij in 2004 op de Lelyschool op de Lopes Diaslaan terecht kwam. De grootste verandering die op school is doorgevoerd, is dat kinderen op hun eigen niveau kunnen werken. "Dat betekent in combinatiegroepen dat er soms op tien niveaus wordt gewerkt. Niet altijd makkelijk, maar altijd in het voordeel van de ontwikkeling van kinderen."

Ik verhuis naar Breda en ga eindelijk bij mijn vrouw wonen

Weichelt neemt niet alleen afscheid van de Lelyschool, ook verlaat hij het Gooi waar hij sinds 2004 woont. "Met gemengde gevoelens verkoop ik mijn huis in Huizen, want ik heb het hier fantastisch gehad. Ik verhuis naar Breda en ga eindelijk bij mijn vrouw wonen. Ik ga mijn buurtgenoten missen. Best gek. De afgelopen week was een rare, de laatste dat ik op school was. Nu ben ik klaar met werken, maar daar kan ik me nog helemaal niks bij voorstellen." Niet dat de ex-schooldirecteur zich gaat vervelen, zeker niet, maar hoe hij zijn vrije tijd gaat invullen, weet hij nog niet. Reizen, bowlen en aan een poppenhuis voor zijn kleindochters knutselen. Zoiets.

Tja, het plan dat hij in augustus 2019 opvatte om de school goed achter te laten, is gelukt, maar op een andere manier dan hij in gedachten had. Maar met een gerust hart trekt hij de deur dicht. De taak van meester Rob zit erop.