De Hilversum Hurricanes had het in de afgelopen maanden knap lastig door de beperkingen van het coronavirus. De situatie bij de ambitieuze vereniging aan het Jagerspaadje is op een regenachtige donderdagavond gelijk aan het weer: troosteloos.

We ontmoeten voorzitter Tim Beuckens en clubicoon Cees van Ancum schuilend voor de regen onder het afdak van het clubhuis. Juist in de periode dat de vereniging met de kenmerkende zomersporten honkbal, softbal en American Football weer tot leven kwam, ging op zondag 15 maart op last van de overheid om 18.00 uur het hek op slot. De club stond voor een voldongen feit: "Het was niet anders; gezondheid ging voor”, zegt Tim Beuckens. “Alleen het American Footballteam (zie foto hieronder, red.) heeft voor 15 maart nog twee wedstrijden gespeeld." Van Ancum: "De honk- en softballers zouden weer beginnen met de veldtraining. Tot 29 april was het hier doodstil; heel onrealistisch."

(Tekst gaat verder onder de foto)


Hurricanes - © Foto Miché / Bastiaan Miché

Al signalen

In de softbalselectie kwam het besluit op 15 maart om alles op slot te doen niet als een verrassing. Van Dames 1 werkt Kelly de Graaf als IC-verpleegkundige in Tergooi en Jeanine van Ancum als arts in het Amstellandziekenhuis in Amstelveen. De twee medici hadden begin maart al signalen ontvangen dat het coronavirus ongenadig zou toeslaan. “Op 4 maart hebben we voor het laatst binnen getraind”, zegt Cees van Ancum, dit seizoen de coach. "Toen plaatsten beide dames al een vraagteken bij het feit dat we nog trainden. De eerste besmettingen waren er al en zij waren ervan overtuigd dat het virus zich ongekend zou uitbreiden."

Half april bracht Mark Rutte een streep licht in de duisternis. Vanaf 29 april mochten kinderen weer sporten en op 6 mei werden aan het Jagerspaadje de jeugdtrainingen hervat. Daarvoor moest eerst de onderhoudsploeg aan het werk om de velden weer bespeelbaar te maken. Daarna werden de beperkingen gefaseerd versoepeld en mochten op 14 mei ook de senioren van het honk-en softbal en American Football het veld op; alleen om te trainen. Later ging ook het slot van de kleedkamers en de kantine.

"De beperkingen gingen wel heel ver."

Nadat het hek van het complex aan het Jagerspaadje eind april weer op een kier mocht voor de jeugd, moest bij iedere versoepeling een protocol worden geschreven. Dat document moest worden ingediend bij zowel de gemeente Hilversum als de gemeente Wijdemeren. Dat was noodzakelijk omdat de grond van het complex in Wijdemeren ligt en Hilversum het pacht van Wijdemeren. Hilversum Hurricanes betaalt dan weer huur aan de gemeente Hilversum. Overigens heeft de club nog geen signaal vanuit het raadhuis ontvangen dat er een soepele regeling in het verschiet ligt aangaande de huurpenningen. Voorzitter Tim Beuckens: "De beperkingen gingen wel heel ver. We mochten zelfs de kleedkamers niet in om de douches door de spoelen om later legionellabesmettingen te voorkomen."

De KNBSB, de honk- en softbalbond, had in maart alle competitiewedstrijden geschrapt. Het opheffen van een aantal beperkende maatregelen op 1 juli biedt onverwachts nog wat mogelijkheden en er mag, met de nodige restricties, weer competitie worden gespeeld. De jeugd begon al meteen. In het honk- en sofbal is er voor de senioren een zomerstop, zodat de spelers/sters op vakantie kunnen. De competitie voor de senioren begint daarom in het weekend van 9 en 10 augustus. Het verkorte programma wordt binnenkort bekendgemaakt. Door de verkorte competitie is er nu geen promotie en degradatie.

"Aangezien er in augustus weer competitie wordt gespeeld, zal er toch weer een bescheiden kantineomzet zijn."

In 2021 begint de competitie zoals die dit seizoen zou zijn begonnen. Financieel staat de club als gevolg van de beperkingen niet op omvallen. "Onze inkomsten bestaan uit contributie en de kantineopbrengsten", aldus Beuckens. "Die laatste bron valt dit seizoen vrijwel weg. We hadden reserves opgebouwd, bedoeld om dit jaar het clubhuis en de kleedkamers een facelift te geven. Dat moeten we nu minimaal een jaar uitstellen; de reserves hebben we nodig om de lopende kosten te kunnen betalen. Gelukkig hebben we 270 trouwe leden die ondanks de beperkingen hun contributie blijven betalen. Een mooi gebaar, aangezien de vereniging hun niet kan bieden wat onder normale omstandigheden het geval zou zijn. We hebben wel de door de overheid beschikbaar gestelde 4.000 euro ontvangen voor getroffen ondernemers. Een pleister op de wonde is de wetenschap dat het bestuur dit jaar geen grote kosten verwacht. Aangezien er in augustus weer competitie wordt gespeeld, zal er toch weer een bescheiden kantineomzet zijn."

Intensiteit

Cees van Ancum zag de afgelopen maanden nog een element waarvan het gevolg ongewis is. "Bij het softbal is de belasting nogal groot: twee keer in de week trainen en in het weekend wedstrijden. Je traint om wedstrijden te spelen. Nu die druk er niet was, begrijp ik best dat de intensiteit tijdens de training minder is; je hebt immers geen doel. Daarnaast kan het zo zijn dat de dames nu hebben ervaren dat het best prettig is dat er geen competitie is. Meer tijd over, wat best plezierig kan zijn om andere dingen te doen. Voorlopig heeft iedereen laten weten te zullen blijven, daar vertrouw ik ook op. Ik ben wel benieuwd hoe de softbalselectie er voor het seizoen 2021 uit zal zien. Voor de honkbaltak zal dit ook zo zijn. Pluspunt is dat de spelers en speelsters van hun sport houden."

De voorzitter vult aan: "Gezien het feit dat vrijwel iedereen contributie betaalt, zie ik het niet somber in. Nu veel maatregelen zijn versoepeld, is het mooi – mits er geen nieuwe uitbraak komt – dat er in augustus weer honk- en softbalwedstrijden worden gespeeld. De lichamelijke contacten tussen de spelers zijn minimaal. In de dug-out kun je op anderhalve meter zitten. Alleen in het slagperk ligt het wat lastiger. Bij het American Football ligt het echter anders. Als er één intensieve contactsport is, is dat wel het American Football; net zoals bij het rugby."