De initiatieven kunnen gaan over het schoonmaken van een buurtje tot bijvoorbeeld iets groots zoals Central Park Hilversum. Het gaat erom dat Hilversummers zelf het initiatief nemen, het durven te pitchen en met elkaar tot een beter en gedragen plan komen. Als je iets wilt bereiken dan moet je zelf de handschoen oppakken en moet niet altijd de vinger richting gemeente gaan om het te regelen. 

Vanuit positiviteit willen wij de inwoners een onlinepodium bieden

Zeker met een Omgevingsvisie die eraan komt in 2021 en de gemeentelijke plannen zoals Buurten 3.0 moet er een andere verstandhouding komen tussen inwoners en het raadhuis. "Uiteindelijk gaan de wijkbewoners bepalen wat er in de wijk gaat gebeuren", aldus de twee initiatiefnemers van de nieuwe website die vanaf vandaag ook live is.

'Onafhankelijk' en 'transparant' zijn twee sleutelwoorden van hun initiatief. Zij willen absoluut geen politieke bemoeienis omdat de ideeën juist vanuit de samenleving moeten komen. Hun website zien zij als kickstarter van ideeën die in Hilversum leven en die kunnen leiden tot volwaardige projecten: groot of klein. "Vanuit positiviteit willen wij de inwoners een onlinepodium bieden. Dat doen wij omdat we betrokken zijn bij Hilversum en willen dat Hilversum over tien, twintig jaar nog steeds een toffe stad is", luidt de uitleg van Bentvelsen, bekend van de ontmoetingsplek @AllArt aan de Korte Noorderweg.

Genoeg voorbeelden

Daarnaast zien de twee dat er in Hilversum al veel initiatieven en projecten zijn waarvan een aantal ook vastloopt in de gemeentelijke molen. Of zoals Bentvelsen het zegt: "Het is lastig om tot resultaat te komen." Er zijn genoeg voorbeelden te vinden in Hilversum van initiatieven die om onduidelijke redenen blijven hangen, zoals de herontwikkeling van de voormalige Leen Bakker op de Korte Noorderweg, waarvan de eigenaar de plannen - in tweede instantie - volledig naar het bekkie van de gemeente had geschreven. 

Maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor de gestrande escaperoom die was bedacht in Theater Santbergen. Zelf kan Van de Wetering hier ook over meepraten. Het familiebedrijf Makeltrent heeft plannen voor de oude Brandsma metaalfabriek aan de Mussenstraat 55. Tot nu toe blijven zij aanlopen tegen gemeentelijke obstakels.

Dit soort plannen krijgt eveneens een podium op de vandaag te lanceren website, zodat Hilversummers de plannen van A tot Z kunnen volgen en kunnen helpen het plan volgens de gemeentelijke richtlijnen te krijgen. Het platform dient tot transparante informatieverstrekking, inclusief agenda voor presentaties, tijdslijn en dossieropbouw. Hiermee creëren Bentvelsen en Van de Wetering meteen een album van lopende projecten en initiatieven in Hilversum.

Trotspots

Op de site is ruimte voor meer dan alleen het droppen van ideeën. Hilversummers kunnen foto's delen van hun mooiste plek op de zogeheten Trotspots, zetten de makers met enige regelmaat initiatiefnemers in de spotlight in de rubriek In het zonnetje en hopen zij dat historici input willen leveren door diverse locaties te beschrijven. Wie wil klagen kan dat dan doen op de digitale klaagmuur. Op de met Dudok-steentjes gevulde pagina kunnen Hilversummers even helemaal los. 

Ook is het de bedoeling dat Hilversummers presentaties en vergaderingen kunnen volgen via een livestream. Bentvelsen en Van de Wetering hopen niet alleen op actieve bijdragen van de inwoners, maar ook financiële hulp om het online kloppend hart voor buurtparticipatie in leven te houden, is welkom. "We hopen dat Hilversummers de filosofie pakken en grijpen", zeggen de twee tot slot.