Nog maar net is de vorige huurder weg. Op dinsdag 30 juni stonden er nog spullen van het digitale en creatieve productiehuis, dat nu zetelt aan de Oude Amersfoortseweg 125. Een dag later kreeg Leon de Weerd van Bewaakt & Bewoond de sleutel al overhandigd van het gebouw dat begin jaren 90 nog tot een van de lelijkste van het land werd gerekend. In plaats van regulier leegstandsbeheer besloot De Weerd, zoals hij zelf zegt, zijn nek uit te steken door het project Tante Jans met Van Oostveen op te gaan starten, uiteraard met toestemming van de eigenaar. “Ik ben ook Hilversummer”, zegt hij. “Ik vind het gaaf om hier iets positiefs te doen.”

Met dank aan De Weerd krijgt Van Oostveen nu de mogelijkheid om te bewijzen dat er inderdaad behoefte is aan creatieve plekken in Hilversum. “Ik heb eindelijk het gevoel dat ik mag knallen”, zegt ze. De betrokken Hilversumse heeft in het recente verleden voor meerdere locaties ingediend, waaronder het Stationsplein, Theater Achterom en De Orchidee. 

Op papier

Anders omgaan met (maatschappelijk) vastgoed is haar slogan. In haar ogen zijn er in Hilversum geen locaties meer voor lokale initiatieven. Als zij naar het centrum kijkt, dan kunnen de bezoekers op het terras zitten of winkelen. Wat dat betreft is Tante Jans alleen op papier al een aanvulling. Beiden hopen dat het project zo aanslaat dat het van lange duur kan zijn. De Silverpointeigenaar kan bijvoorbeeld altijd besluiten iets anders met het gebouw te gaan doen.

Misschien begint hier de nieuwe Media Monks wel

En er kan veel, want het is binnen immens groot; er is zeker zo’n zesduizend vierkante meter vloeroppervlak. In totaal zijn er vijf verdiepingen, waarvan de bovenste uit technische ruimtes bestaat. Op de vierde etage zijn werkplekken bedacht voor bijvoorbeeld start-ups. “Misschien begint hier de nieuwe Media Monks wel. Die zijn begonnen in een keldertje in Gooiland”, zegt De Weerd. 


Een geluidsdichte kas met zitjes op de benedenverdieping van het pand. © Foto Miché / Bastiaan Miché

Lekker dichtbij huis werken kan zeker in deze tijden zijn voordeel hebben, zeker als dat ook nog kan met een flexibel contract. Niet jarenlang vastzitten aan een ondertekende afspraak. “Nu met corona kan het ook anders gaan. Dat mensen niet meer met de trein naar het werk willen, maar het fietsje pakken en hier komen werken.”

Stadsatelier

Het is vooral de bedoeling dat er kruisbestuiving komt tussen de verschillende disciplines die zich (tijdelijk) gaan vestigen. Van Oostveen denkt aan ruimtes voor fotografen, schilders en aan plekken voor nog meer kunst en cultuur. Maar ook voor dans, theater en beweging. Ook is er nog een greenroom en studio’s die voor creatieve (media)makers interessant kunnen zijn. Op de begane vloer is de ontmoetingsplaats bedacht. Daarnaast willen beiden ruimtes voor incidentele gebruik zoals gemeentelijke bijeenkomsten over bijvoorbeeld hoogbouw of een stadsatelier.

Hotel Jans groeide op de Stationsstraat uit tot een markante plek

Het project heet Tante Jans. Dat klinkt als een gezellig familielid uit Amsterdam maar het is een verwijzing naar Hilversums verleden. Van Oostveen wijst met haar vinger naar de Stationsstraat, waar tot en met 1974 het onderkomen van Hotel Jans heeft gestaan. Volgens de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk gingen de deuren hiervan in 1872 open als koffiehuis. In ruim een eeuw groeide deze plek uit tot een markante plek, waar reuring was, mede vanwege de aanwezige concertzaal. In oktober 1974, toen de gemeente het pand en de grond had gekocht om de ringweg te kunnen realiseren, is het gebouw gesloopt. 

Reuring is ook wat Van Oostveen en De Weerd willen realiseren in het reusachtige pand aan de Schapenkamp 2. “Een bruisende locatie”, is de wens van de leegstandsbeheerder.

Meer weten? Mail dan naar tantejanshilversum@gmail.com.


Sinds een paar dagen is echt duidelijk Tante Jans hier nu zetelt. Foto: Jacqueline van Oostveen