De festiviteiten zijn vrijdag voornamelijk achter het oude buurthuis aan de Leliestraat, waar in maart 2017 brand uitbrak. Jan Slingerland, met wie Bos na die brand nauw samenwerkte, en ook Jacqueline van Oostveen vonden het ondanks corona toch nodig om de voormalig opbouwwerker in het zonnetje te zetten. “Sinds de brand bij de Lelie ken ik hem en hij is nooit meer van mijn netvlies verdwenen”, vertelt Slingerland. “Gert is een zeer bevlogen en betrokken mens die tussen de gesprekken over de Lelie door ook vraagt hoe het met je vrouw gaat. Hij heeft echt belangstelling voor je. Groot denken en klein doen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

In de tent achter de Lelie komen oude bekenden langs om Bos voor de laatste keer (met de elleboog) de hand te schudden. Ilona Tijsen, vrijwilliger van het kinderwerk in De Lelie, is één van hen. “Het is gewoon een heel aardige en sympathieke man. Als er iemand nu niet afscheid had moeten nemen was hij het.”

Warm bad

Tussendoor maakt de 65-jarige Bos samen met zijn vrouw Sonja in een riksja nog een rondje door de wijk en stoppen zij bij onder meer Zuiderheide en De Zoutkeet. Eenmaal terug erkent Bos dat het ritje toch wel eng was, zo zonder stuur in zijn hand. Maar verder voelt zijn feestje als een ‘warm bad’. “Ik ging in april met pre-pensioen en vond het heel mooi om het toen achter me te laten”, zegt de Baarnaar. “Het lag toch allemaal stil vanwege corona. En er stond een goede opvolger klaar om het van me over te nemen.”

Bovendien ging Bos er in april wel vanuit dat het afscheid alsnog spoedig zou komen. Maar dat kwam maar niet. “Toen zei Jan Slingerland dat het afscheid er moest komen. En daar ben ik erg erkentelijk voor. Het voelt geweldig. Fijn is het vooral dat alle mensen er nog zijn in deze onzekere tijd en dat ze corona tot nu toe hebben overleefd.”

‘Ik ben dankbaar dat ik in deze wijk een mooie tijd heb gehad’

Bos kwam aanvankelijk terecht in Hilversum in 1976 bij voormalig buurthuis De Nok in Hilversum-Noord/Oost. Hij hield zich daar tot 1982 bezig met kinderactiviteiten, tieneractiviteiten en de peuterspeelzaal. Via buurthuis De Geus belandde hij in 1984 in Zuid bij De Lelie, als opbouwwerker. Hij bleef er tot april dit jaar. 

In al die jaren hield Bos zich bezig met het volwassenenwerk, alle voorkomende huishoudelijke werkzaamheden in het kader van een goed gastheerschap in De Lelie en vooral de coördinatie bij en tussen de diverse welzijnsactiviteiten voor diverse doelgroepen (onder andere jeugd, adolescenten, ouderen en gehandicapten). Onder zijn leiding kwamen in heel Hilversum de activiteiten voor verstandelijk gehandicapten goed van de grond, bijvoorbeeld met het project ‘vrije tijd, blije tijd kent geen tijd’ en het Alzheimercafé. 

Actieve mannetje

Bos was ook de inspirator van ‘Mannen-met-Pannen’ (kookinitiatief voor mannen), scootmobieltochten in de wijk en daarbuiten, de disco’s op zaterdagavond in De Lelie en de kaart- en bingo-avonden in buurtcentra de Koepel en de Zoutkeet. “Zuid is een prettige wijk met fijne mensen”, zegt Bos nu. “Ik ben dankbaar dat ik in deze wijk een mooie tijd heb gehad. En nu gaat het dan om mij, maar alles hier gebeurt door de vrijwilligers en bewoners zelf. Ik ben dat actieve mannetje dat de mensen op weg helpt. De stimulator, de verbinder. Het is fijn dat ik hierin een rol heb kunnen spelen. Maar het is nooit een show van Gert Bos geweest. Het was altijd een samenspel van de buurtbewoners. En daar mocht ik een rol in spelen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Dieptepunt in al die die jaren was toch de brand in het buurthuis in 2017. Inmiddels is ook de schade aan de achterkant van het gebouw hersteld met houten planken, maar lange tijd was het daar nog een puinhoop. “Maar die brand liet ook zien welke mooie dingen er loskwamen bij de mensen. Het feit dat heel veel mensen die brand vreselijk vonden, geeft aan hoe veel mensen dit een fijne plek vonden. Voor heel veel mensen heeft het heel veel betekend.”

Vanaf de zijlijn

Wat ook fraai was, aldus Bos, was dat veel organisaties bepaalde activiteiten van De Lelie in huis haalden. En ook De Kleine Lelie aan de Hilvertsweg werd aanvankelijk ingericht met spullen van de mensen thuis. Nu is het afwachten op het compleet nieuwe buurthuis dat moet samengaan met de ernaast gelegen basisschool en een kinderopvang. “Ik voel me daar nog zeer bij betrokken, maar wel vanaf de zijlijn”, aldus Bos. “En dat is lastig. Het gaat me aan het hart. Ik hoop dat het goed komt, maar heb er vertrouwen in dat er iets moois gaat komen.”

Trots

Aan het einde van de middag reikt Wijkwethouder Zuid, Arno Scheepers, de gemeentespeld - toegekend als blijk van erkentelijkheid aan mensen, die zich voor Hilversum in grote mate verdienstelijk hebben gemaakt - uit aan Bos. “Gert Bos zet zich al decennialang in voor Hilversum en van veel initiatieven in de buurt is hij de inspirator geweest”, aldus de wethouder. “Er is dan ook bijna geen buurtbewoner te vinden die niet weet wie Gert Bos is. Gert kan met recht een echte verbinder worden genoemd. Ik ben trots dat ik hem de gemeentespeld mag uitreiken.”

Maar sinds april is Bos dus niet meer in Zuid te vinden, maar zit hij thuis. En dat is wennen, erkent hij. “Ik ben gewend om mee te denken, maar zit nu op mijn handen. En ik ga veel fietsen met de kleinkinderen. Dat is wel genieten. Verder heb ik de voorbije tijd thuis op zolder en in de schuur voor de helft opgeruimd. De andere helft komt nog wel. Ik heb nu alle tijd.”