Op de Hilversumse school, in het bijzijn van pakweg vijftig leerlingen, gaven rector René Karman en wijkwethouder Bart Heller woensdagmorgen het startsein voor de regionale campagne tegen geweld tegen vrouwen, als onderdeel van de wereldwijde actie ‘Orange the World’. Karman noemde dat geweld ‘niet acceptabel’. “Ik ben er trots op dat er op het Roland Holst lessen worden gegeven aan de leerlingen zodat zij zich bewuster worden van de impact die geweld tegen vrouwen heeft en welke rol zij zelf hebben in het stoppen van dit geweld.”  

De rector voegde nog toe dat tijdens de avonduren de school de komende tijd oranje zal kleuren. Dat laatste geldt overigens voor meer gebouwen in deze regio, waaronder Het Muiderslot in Muiden, De Zandzee in Bussum en de gemeentewerf in Hilversum. 

‘Dat taboe moeten we zien te doorbreken. Spreek je uit. Je hoeft niet te zwijgen’

Heller zei dat het ‘superbelangrijk’ te vinden dat de school hier aan meedoet. “Maar het is ook totaal belachelijk dat we het in 2020 hier over moeten hebben. Veel meisjes en vrouwen zij slachtoffer van geweld. En dat komt ook in Nederland voor, in Noord-Holland en in Hilversum. Ook in jouw straat of buurt. En er zijn veel vrouwen die zich niet durven uit te spreken, omdat ze zich schamen. Dat taboe moeten we zien te doorbreken. Spreek je uit. Je hoeft niet te zwijgen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

De woensdag gestarte campagne is onderdeel van de wereldwijde ‘Orange the world’-campagne van United Nations Women waarin elk jaar van 25 november tot en met 10 december aandacht wordt gevraagd voor het stoppen van geweld tegen vrouwen. “Helaas is voor veel vrouwen geweld nog steeds aan de orde van de dag, maar hopelijk geldt dat voor toekomstige generaties niet meer. Daarom ben ik blij dat scholen in onze regio hierin leerlingen bewust maken van het feit dat dit jammer genoeg nog zo vaak voorkomt ”, aldus Heller (foto hierboven). 

De vraag: ‘ Wat is jouw rol in het stoppen van geweld?’ staat centraal in de campagne die de Soroptimisten in samenwerking met Regio Gooi en Vechtstreek hebben opgezet. Op www.orangepaper.nu is alle informatie te vinden over de campagne en activiteiten in de regio. Een van de acties is het filmen van gesprekken met een slachtoffer, een pleegmoeder, een huisarts en een leraar over hun rol in het stoppen van geweld tegen vrouwen.