Dat zegt directeur Anoek van Hofwegen van de Titus Brandsmaschool, onderdeel van AT-scholen, vrijdagmorgen. Op dat moment leveren alle 135 leerlingen hun chromebook, boeken en schriftjes - na bijna anderhalve maand thuiswerken - weer in. Luuk uit groep 4 is één van hen. Hij heeft school gemist, zegt hij, met name gym en het geplande uitje naar een museum. “En het hele schoolgevoel. Nee, thuis lessen volgen was niet zo leuk. Op school zijn is veel beter.”

Net als alle kinderen krijgt ook Luuk van zijn juf een ‘thuiswerkdiploma’. Dat hebben zij namelijk dik verdiend, stelt de directeur. Met een dagelijkse brief, dagelijks inbellen onder andere was dit toch wel ‘een heel intensief traject’. “Dat de leerlingen vandaag al naar school komen, is ook bedacht zodat zij de school weer even zien voordat zij starten”, zegt Van Hofwegen. “En nee, er was geen discussie of we überhaupt open moesten gaan. Wij werken hier met relatief kleine groepen van achttien leerlingen en kunnen hier goed lucht en ruimte bieden. Er zijn ook nog geen afzeggingen gekomen van ouders.”

Voordeel van het schoolgebouw aan de Lopes Diaslaan in Hilversum-Noord is dat er veel verschillende ingangen zijn. Toch zijn er nog wel wat vragen. Hoe gaat het ventileren bijvoorbeeld wanneer het volgende week min zeven graden is buiten? En wat als er rond elf uur een telefoontje komt van een ouder die besmet is geraakt? Van Hofwegen, die zelf deze vragen tijdens het gesprek stelt, stelt echter dat het met de ventilatie binnen de school wel goed zit. Wel zijn de lokalen, met name die van de groepen 7 en 8 anders ingericht. De leerlingen daar zitten (nog) verder uit elkaar.

Fijn om ze te zien

En het steeds samenstellen van verschillende groepjes zit er voorlopig ook niet in. Juf Melissa Brouwer van groep acht is echter vooral blij dat het fysiek lesgeven weer mag gaan starten. “Het is fijn om ze te zien. Het online onderwijs is goed opgepakt, maar de leerlingen missen zo ook heel veel. Het is nu ook belangrijk dat zij van elkaar gaan leren. Het sociale missen zij.”

Van Hofwegen, nu anderhalf jaar directeur van de Titus Brandsmaschool, stelt daarbij dat wordt onderschat wat thuis lessen volgen doet met kinderen en ouders. Voor het ‘fantastische team’ van de school was het ‘een pittige, maar ook logische keuze om het onderwijs uit de handen van de ouders te houden’. Ondertussen heeft juf Tessa Pronk van groep zes vrijdagmorgen al heel wat leerlingen van haar gezien, getuige de flinke stapels ingeleverde boeken en schriftjes. “En zij komen allemaal huppelend binnen”, lacht Pronk. “Vragen dan of hun tafel er nog staat en of zij op dezelfde plek zitten als voor de lockdown.”

Slecht eten of slapen

En ja, ook deze juf kijkt er naar uit om gewoon weer fysiek les te geven. Het online gebeuren is goed gegaan en was met filmpjes en vlogs vaak ook heel leuk, maar heeft toch zijn beperkingen. “En ik gun het de leerlingen ook. En voor sommige ouders en kinderen was het thuiswerken niet te doen. Er zijn ook berichten gekomen van ouders dat de kinderen slecht eten of slapen. We hebben ook huilende kinderen gehad.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Nog geen kinderen in de Sterrenschool - onderdeel van Stip Hilversum - aan de Huygensstraat. Op de kinderen van de noodopvang na dan. In de klas van groep 7/8 is juf Janet van Hees druk doende met het poetsen en boenen van de tafels en stoelen. Ook zij is blij dat het ‘gewone’ lesgeven weer gaat starten. “Het is heerlijk om al die koppies weer te zien. Het online onderwijs gaat goed en ik denk dat het met de achterstanden ook wel mee zal vallen. Zeker bij de gewone vakken. Maar juist het sociale - het praten en in de kring - gebeurt nu veel te weinig. Daar gaan we de komende week echt wat aan doen; kijken hoe de kids het ervaren hebben.”

Angst om besmet te raken heeft Van Hees niet, al is er wel het besef dat zij tot de risicogroep behoort. Maar het voordeel van de nieuwe school (met die coole glijbaan) is dat de ruimtes groot zijn en de gangen breed. Schooldirecteur Reinier van Milligen geeft toe dat een enkele leerkracht het spannend vindt, maar eigenlijk wil iedereen graag weer de kinderen in de klas zien. “Het gaat goed komen.”

Regeltjes

Net als iedere school wel heeft gedaan, is er een brief gestuurd naar de ouders met daarin beschreven alle maatregelen en regeltjes. Volgens de directeur verschillen die bij de Sterrenschool niet eens zo heel van van de periode voor de lockdown. Verder zal er dagelijks een schoonmaakbedrijf langskomen en dragen de leerkrachten zelf qua schoonmaakklussen ook hun steentje bij. “Nieuw is wel dat de groepen wat meer uit elkaar zitten in verband met de quarantaineregels..”

Terugkijkend op de online lessen zegt ook Van Milligen dat dit goed is verlopen. Eigenlijk steeds beter ook. “En de kinderen doen heel fanatiek mee. Je denkt dat zij er helemaal geen zin in hebben, maar zij vinden het juist heel leuk en zijn ook actief.” De Sterrenschool telt weliswaar slechts honderd leerlingen, maar is groeiende, vertelt Van Milligen. “Wij krijgen steeds meer aanmeldingen, ondanks dat we in deze periode geen grote dingen kunnen organiseren. Ook maandag zal het geen grote happening zijn. We gaan gewoon beginnen.”