Dat zegt Kyra Husman in haar woning in Hilversum-Noord een dag nadat zij die derde taart aan de ouders van de jarige job heeft meegegeven. De gelukkigen zijn iedere keer mensen die cliënt zijn bij de Voedselbank Gooi & Omstreken. “Ik zag op social media een vrouw die dit elders in het land deed, ik weet niet meer precies waar. Ik vond het een mooi initiatief.”

Aan de andere kant, beseft de 27-jarige Hilversumse, is het ook een triest idee dat mensen geen geld hebben om een verjaardagstaart voor hun zoon of dochter te kunnen kopen. “Voor mij is het krijgen van taart én cadeaus redelijk vanzelfsprekend. In het dagelijks leven sta je er niet zo veel bij stil dat er mensen zijn waarbij de verjaardagstaart niet kan. Dat zij moeten kiezen tussen een paar dagen eten hebben of een verjaardagstaart. Het is dan mooi dat ik op deze manier hier iets aan kan bijdragen.”

Bakken en ook koken is iets dat Husman, die binnenkort bevalt van een dochter, al langere tijd doet. Als kind hielp zij haar moeder al graag mee in de keuken. “En soms loop ik ertegenaan dat ik zin heb om een taart te bakken, maar dan zit je zonder reden met een taart. Toen zag ik op social media dit initiatief en nam ik contact op met onze voedselbank. Ik keek er al wel langer naar iets om te doen als vrijwilliger, maar dat voelt naast mijn baan meteen als zo’n verplichting.”

Al vrij snel na haar bericht aan de Voedselbank Gooi & Omstreken, afdeling Hilversum kreeg Husman een reactie van coördinator Henske Jakobs. Ook zij was enthousiast en zou een e-mail sturen aan alle gezinnen met kinderen tot twaalf jaar om het initiatief kenbaar te maken. Die mensen kunnen nu een mail sturen naar Husman met daarin hun gegevens, dat van de jarige en - niet onbelangrijk - eventuele allergieën. Ook kunnen zij aangeven wat de hobby’s zijn van de kinderen, ‘zodat zij echt een persoonlijke taart krijgen waar zij blij van worden’.

Zeventien taarten op de planning

Inmiddels kan er worden gesproken van een succes. In enkele weken zijn er al drie taarten gebakken en voor de komende paar weken staan er maar liefst zeventien op de planning. “De basis bakspullen heb ik wel. Ik kijk er dan naar wat een kind lekker vindt. Laatst was er een kind dat aardbeien lekker vindt. Dan maak ik een lekkere aardbeienvulling. De basis is cake. Dan komt er een lekkere vulling tussen en vervolgens decoreer ik het met fondant.”

Overigens heeft haar ‘echte’ baan niets met bakken te maken. In het dagelijks leven is de Hilversumse werkzaam als corporate recruiter. Het koken/bakken is vooral ‘lekkere ontspanning’. “We wonen hier nu een paar maanden en ik denk dat mijn vriend pas vier keer heeft gekookt. Het is echt niet zo dat hij niet wil, maar ik vind het gewoon heel fijn om te doen. Lekker bezig zijn in de keuken. Nieuwe recepten uitproberen. Ik eet veel vegetarisch. Daar kun je veel mee variëren. Maar nee, ik zou dit niet willen doen als werk. Ik heb wel in de horeca gewerkt, maar dan in de bediening. Ik zou niet in een professionele keuken willen staan.”

Heel dankbaar

Ook meedoen aan programma’s als Heel Holland Bakt ziet de Hilversumse niet zitten. Natuurlijk kan zij aardig bakken, beseft zij, maar voor dit soort programma’s is dat alleen niet goed genoeg. Wel zijn tot dusver de reacties van de jarige voedselbankcliënten louter positief en enthousiast. “De mensen zijn er heel blij mee, heel dankbaar ook. Laatst wilde een ouder mij ook geld geven. Maar dat hoeft dus juist niet.”