Het doel ervan is simpel: Hilversum zwerfafvalvrij maken. Vorige week zaterdag was er natuurlijk al de Nationale Opschoondag en sindsdien deden of doen de Hilversumse Schoolvereniging, Wilhelminaschool, Fabritiusschool en Alberdingk Thijm Mavo mee aan het hierboven genoemde project. Bij elkaar opgeteld zijn dat 122 leerlingen tussen de 10 en 13 jaar. De actie krijgt steun van Nederland Schoon en de gemeente Hilversum.

Het initiatief voor Rubbiz Foundation en de Rubbiz app is ontstaan in 2018 tijdens een bezoek aan Rome, aldus initiatiefnemer Kor van der Bij. “Het zwerfafvalprobleem staat hier in een schril contrast met de schoonheid van de stad. Het opvallende is dat er genoeg mensen zijn die zich hier aan ergeren of die het zwerfafval probleem in potentie willen aanpakken. Het ontbreekt echter aan een mechanisme dat vraag en aanbod bij elkaar brengt.”

En dus besloot de Hilversummer zijn idee uit te werken in de vorm van een zwerfafval app. Na de verkoop van zijn bedrijf stelde Van der Bij een bedrag beschikbaar aan de Rubbiz Foundation zodat de bouw van deze app kon starten. “Een app die de vinders van het afval (taggers) en de personen die het opruimen (cleaners) de juiste tools geven voor het lokaliseren en/of opruimen van zwerfafval. Later voegde ik een competitie- en een beloningselement toe dit mede op basis van het rapport ‘Handleiding Schoon Belonen’ van Rijkswaterstaat.”

‘Je ziet ook dat die kinderen daar zo handig mee zijn’

En nu is de app dus live. Leerlingen van de vier genoemde scholen gaan nog komende week op pad of waren voor het afgelopen weekend al aan de beurt. Zo gingen die van de Hilversumse Schoolvereniging en de Wilhelminaschool er vorige week - met prikker in de hand - al op uit. Dankzij de app ging met elke afvalfoto die zij maakten 11 cent naar een door de leerlingen gekozen goed doel. “Je ziet ook dat die kinderen daar zo handig mee zijn”,vertelt Van der Bij. “Ze rennen ook echt door dat park, zijn helemaal door het dolle.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Uiteindelijk haalden de scholieren zakken vol met rotzooi op. Behalve standaard troep als vele blikjes energiedrank, plastic zakjes en peuken troffen zij ook veel weggegooide mondkapjes, wieldoppen en zelfs - lacht Van der Bij - ‘een onderbroek met inhoud’. De leerlingen van de Hilversumse Schoolvereniging scoorden uiteindelijk 23 euro, die van de Wilhelminaschool maar liefst 43,53 euro. De helft van dat bedrag gaat naar KiKa, de andere helft naar school zelf (dat mag dus ook). 

Maar daar blijft het niet bij. Van der Bij geeft aan dat de app Hilversum heeft verdeeld in twaalf zones (inclusief de Hilversumse Meent). Tot dusver wordt het Goois Natuurreservaat het vaakst als goed doel uitgekozen. Het meest is er opgeruimd in de zones Hilversum Zuid-Oost (610 opruimacties) en Hilversum Zuid (305 opruimacties) en Hilversum Centrum (230). Zuid-Oost omvat veel scholen die meedoen. 

Iedereen - zegt Van der Bij - kan vanaf huis in de eigen buurt zwerfafval rapen voor een goed doel naar keuze. Zo is er sinds de Nationale Opschooldag al ruim 1.500 keer binnen Hilversum opgeruimd. “Ongeveer vijftig vuilniszakken vol”, rekent de Hilversummer uit. “Dat is in totaal 14.830 vierkante meter. We hopen op 50.000 vierkante meter uit te komen over twee weken.”