Zo wacht het Comenius College nog een weekje met volledig opengaan. Middelbare scholen mogen namelijk vanaf komende maandag open en moeten pas geheel open vanaf maandag 7 juni. Donderdagmiddag had rector Robert van der Sijde nog een teamvergadering over dit onderwerp. Natuurlijk erkent hij het belang van fysiek onderwijs, maar voor die bespreking proefde hij ook grote zorgen bij zijn personeel. “Nog lang niet iedereen is gevaccineerd”, zegt hij donderdag, “omdat het onderwijs geen prioriteit was. Dat er straks weer klassen zijn van dertig leerlingen wordt door sommigen als onveilig ervaren. En dat kan ik me goed voorstellen.”

‘We zijn blij met de marge die wij hebben gekregen om pas vanaf 7 juni echt open te gaan’

De voorbije drie maanden kregen de onderbouwleerlingen van het Comenius College om de dag fysiek les en volgden zij de andere dag thuisonderwijs. Voor de bovenbouwleerlingen, die niet in een examenklas zaten, gold een inschrijfsysteem. “We zijn blij met de marge die wij hebben gekregen om pas vanaf 7 juni echt open te gaan”, aldus Van der Sijde. “Het knelpunt zit in het gegeven dat wij als regio Noord als eerste zomervakantie hebben. Effectief gezien hebben we twee weken les. De overige weken zijn er toetsweken.”

Omdat de eindexamenleerlingen de komende week nog in het gebouw zijn, is het uiteindelijke besluit om pas op 7 juni geheel open te gaan. Alle pakweg 1.500 leerlingen nu al tegelijk in het gebouw is volgens de rector te veel. Het voordeel van een week later volledig opengaan is dat de eindexamenleerlingen dan klaar zijn en de bovenbouwleerlingen die geen eindexamen doen dan een toetsweek hebben. “Zij kunnen dan in bepaalde lokalen die toetsen doen terwijl de onderbouwleerlingen les hebben. Een week later is het precies andersom. Dit kan ik ook naar mijn personeel uitleggen.” 

Ook het Roland Holst College wacht net als het Comenius nog een week met volledig opengaan. Een medewerker geeft aan dat de komende week wordt benut om alles zo goed mogelijk in te richten. Of het Gemeentelijk Gymnasium vanaf maandag weer open is, blijft de vraag. Een medewerker laat namens rector Sjoerd van de Berg weten dat daar maandag meer duidelijk over is. 

Met open armen

Duidelijkheid is er wel vanuit de scholen van Alberdingk Thijm: Alberdingk Thijm College, Laar & Berg, Aloysius College, Groot Goylant, Alberdingk Thijm Mavo en de IS Hilversum en Laren. Komende maandag gaan de deuren van deze scholen voor alle leerlingen open. “Onze scholen zullen de leerlingen met open armen ontvangen na zo’n lange tijd van afstandsonderwijs, halve klassen en hybride onderwijs”, aldus Saskia Makker - Velthuis, bestuursvoorzitter van Alberdingk Thijm Scholen.

Zij vervolgt dat zowel leerlingen als docenten hier enorm naar uitkijken. “We denken ook dat het nu met de beschikbaarheid van zelftesten voor zowel medewerkers als leerlingen en door goed te ventileren ook veilig kan. Bovendien stijgt de vaccinatiegraad onder docenten nu hard.” 

‘Je merkt dat het voor de kinderen een zware tijd is’

Rector Eelke de Boer van het Alberdingk Thijm College vult aan: “Met veel plezier hoorden wij afgelopen weekend dat we per maandag 31 mei weer alle leerlingen op school mogen ontvangen. We kijken ernaar uit om alle leerlingen weer in de klas te hebben en live les te kunnen geven”, zegt hij. We zijn hier onwijs blij mee. Voor de leerlingen. Je merkt dat het voor de kinderen een zware tijd is.”

De Boer geeft aan dat het draaiboek - begin dit schooljaar was er immers dezelfde situatie - nog gewoon in de kast ligt. “Alleen toen waren er nog geen mondkapjes, maar daar zijn we intussen aan gewend. Alleen de zelftesten zijn er nu. Dat is nog wel een logistieke operatie.” Alle middelbare scholen hebben op maandag 31 mei voldoende zelftesten ontvangen, zodat onderwijspersoneel en leerlingen thuis twee keer per week preventief kunnen testen.

Superbelangrijk

Dat leerlingen gewoon elke dag naar school gaan, noemt de ATC-rector ‘superbelangrijk’. Het is iets heel anders dan les volgen via een schermpje. De voorbije paar maanden gold voor de onderbouwleerlingen dat zij om de dag naar school kwamen en de bovenbouw kwam iedere dag 40 procent van de scholieren naar de school aan het Laapersveld. “Dus komt er vanaf maandag 50 (onderbouw, red.) en 60 procent (bovenbouw, red.) bij”, weet De Boer. “We hebben in totaal 1.900. Min 250 eindexamenleerlingen betekent dit dat er 1.650 leerlingen naar school komen.”

Ook de leerkrachten van het ATC vinden het volgens De Boer ‘superbelangrijk’ dat de kinderen weer naar school komen. Bovendien zijn de kwetsbare en oudere medewerkers al of bijna één keer gevaccineerd, voegt hij toe. “Er is geen één leerkracht die zegt dat-ie niet gaat komen. Echt, de vlag gaat uit. Ik wil het zeker niet bagatelliseren, natuurlijk zijn er risico’s. Maar wat de overheid beslist doen wij gewoon.”

Elke dag telt

Oneens is De Boer het met de kritiek dat de leerlingen voor slechts een paar weken naar school gaan, voordat de zomervakantie begint. “Nu de leerlingen naar school gaan, heb je straks toch echt een vakantiegevoel. Anders gaat zo’n schooljaar als een nachtkaars uit. En dat er maar drie of vier lesweken zijn, voordat de toetsweek begint, is geen reden om het niet te doen. Als de scholen maar een week open zouden zijn voor de vakantie, hadden we dit ook gedaan. Elke dag telt.”