De rector vindt het allemaal prima dat er zo veel verschillende journalisten zijn school aan het Laapersveld - op deze zonnige maandag - bezoeken. Al voor het weekend vertelde hij aan de Gooi en Eembode dat de vlag uitgaat nu de school weer volledig open mag en die lach van donderdag is nog altijd niet van zijn gezicht verdwenen. “Superleuk dat die kinds weer op school zijn”, aldus De Boer. “En ja, ik heb met twee ouders gesproken die hun kinderen liever thuis lieten. Maar dat had ook een bijzondere medische achtergrond. En uiteindelijk is bij één van de twee het kind toch naar school gekomen.”

Behalve het ATC zijn maandag onder meer ook het Aloysius College, Groot Goylant, Alberdingk Thijm Mavo en de IS Hilversum volledig open gegaan. Andere scholen, zoals het Roland Holst en het Comenius College blijven om verschillende redenen nog een weekje dicht. 

(Tekst gaat verder onder de foto)

Eelke de Boer © Foto Miché / Bastiaan Miché

‘Als het straks zomervakantie is, heb je ook echt het vakantiegevoel’

De leerlingen van het ATC hebben tot de zomervakantie nu nog zo’n vijf weken school, met daarin ook de toetsweek. De eindexamenleerlingen zijn dinsdag al klaar. Zij zijn maandag bezig met de laatste loodjes in de gymlokalen. Om die reden kunnen fietsen ook niet in de fietsenstallingen daaronder worden geplaatst, maar staan zij daarnaast op het plein. De Boer valt op dat het met de enigszins verwachte fietsenchaos op dat plein eigenlijk best meevalt. Hij vindt het niet alleen qua leren van belang dat de leerlingen ‘gewoon’ op school zijn, ook voor het sociale aspect is dit heel belangrijk. “Als het straks zomervakantie is, heb je ook echt het vakantiegevoel.”

Wie de school nu doorloopt, zal haast denken dat corona er niet meer is. Eigenlijk doen alleen de mondkapjes daar aan denken. De leerlingen zitten gewoon ouderwets naast elkaar en hoeven niet anderhalve meter afstand te houden. Eén van die leerlingen die toch wel blij is dat de school weer volledig open is, is Pascalle Hartman uit 4 havo. “Het is wel fijn om vlak voor de toetsweek toch nog even een paar weken les te hebben. Dat is beter dan zo’n scherm. Ik ben dan heel snel mijn concentratie kwijt. Dit is ook leuker, gezelliger.” Bang om besmet te raken met het virus is de scholier niet: “Je loopt overal risico. Maar nu moet ik snel naar mijn les, anders kom ik te laat.”

Eind fietsen

Ook ‘wel blij’ dat de school weer open is, is Thomas Visser uit 5 vwo. Aan de andere kant had de jongeling het niet erg gevonden om tot de zomervakantie thuis te moeten blijven zitten. Op zich komt het door de toetsweek nu wel goed uit, maar het was wel weer even lastig om in het ritme te komen. Ik moet ook best wel een eind fietsen dus ik moest al om 7.45 uur weg om op tijd op school te zijn. Het zijn ook meteen weer lange dagen. Wel fijn is het om iedereen weer te zien. Het went ook allemaal wel weer snel.”

‘Welke les ik heb gemist? Nederlands. Maar ach, dat spreek ik toch al’

“Leuk. Weer ouderwets. En ook wel weer gek om zo naast elkaar te zitten”, zegt Camille Lassche. Ook zij vindt het fijn om iedereen weer te zien, al vond zij dat thuiswerken stiekem ook wel fijn. De 5 vwo-scholier kon dan net even wat langer in bed blijven liggen. “Ik was veel te laat vanmorgen. Ik wist meteen al dat het het eerste uur niet ging worden. Wat ik heb gemist? Nederlands. Maar ach, dat spreek ik toch al.”

Drempel minder hoog

Het verschil tussen het fysiek en online les volgen is toch wel, aldus Lassche, dat je nu toch meer meedoet met de les. “Je stelt ook sneller vragen nu iedereen toch al praat. De drempel is nu minder hoog. Als je achter je computer zit, wacht je toch meer op je beurt. Dat is toch wel heel anders. Je bent het dan ook sneller zat, er is minder interactie. Aan de andere kant heeft zo’n lange tijd thuis ook wel weer iets. Ik heb allerlei gekke hobby’s opgepakt, knutseldingetjes bijvoorbeeld.”

Toch is Lassche ook vooral blij dat zij pas volgend jaar eindexamen hoeft te doen en dan dus gewoon alle leuke dingen, die horen bij een eindexamenjaar, kan meemaken. “Online het eindexamenjaar doen lijkt me echt heel erg. Ik heb echt medelijden met de eindexamenklas van nu.”