Met een ijsje in de hand probeert een scholier zo snel als kan de finish van het nieuwe hardloopbaantje te bereiken. Ondertussen klimmen en klauteren leerlingen op het nieuwe klimtoestel of de klimmuur aan het schoolgebouw. Ook is er nu een houten parcours en een klein voetbalveld. “Het plein was een groot voetbalveld”, vertelt schooldirecteur Anoek van Hofwegen. “Nu is er veel te spelen, voor iedereen is er wel wat. En ook op het voetbalveld is nog ruimte genoeg.”

En het vernieuwde schoolplein blijft gewoon open voor de buurt. Van de gemeente heeft Van Hofwegen begrepen dat het plein puur en alleen voor de school is en dus buiten schooltijden dicht zou moeten. “Maar dat kan ik de buurt niet aandoen. Natuurlijk ruim ik haast dagelijks alle rotzooi op die hier wordt achtergelaten, maar dat is dan maar zo. De jonge kinderen van buitenaf die hier komen spelen, zijn onze nieuwe leerlingen.”

Bijzonder schooljaar

Tijdens het feestje staat er behalve de ijscokar ook de foodtruck van Youness Bouglalah. Iedereen krijgt een patatje. Niet echt gezond, maar voor een keer moet het toch kunnen, vindt ook de directeur. “Het is ook wel tijd voor een feestje. Het is een bijzonder schooljaar geweest. Geen verloren jaar, maar wel een aangepast jaar. Toch hebben wij veel bereikt en hebben de leerlingen het uitstekend gedaan. Er was ook echt een enorme bereidheid binnen het team. Ik ben daar wel heel trots op.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Trots is de directeur ook op haar administratief medewerker Martha van Kerkwijk. Maar liefst 41 jaar was zij werkzaam binnen de basisschool in Hilversum-Noord, waarvan een groot deel vrijwillig. Na de zomervakantie echter keert zij niet meer terug. Waarschijnlijk, zegt zij, komt dan pas ook het besef dat het voorbij is. Deze dinsdag geniet ook zij nog volop van de feestvreugde.

‘Dat is dan toch iets anders dan in een suf kantoor’

Van Kerkwijk kwam destijds bij de Titus Brandsmachool, omdat haar destijds 4-jarige dochter hier naar school ging. In de loop der jaren heeft zij de school zien veranderen van een kleine ietwat amateuristische organisatie naar een school die nu deel uitmaakt van het grote en professioneel opgezette Alberdingk Thijm Scholen. “En al die jaren dacht zij er nooit aan ergens anders aan de slag te gaan. Er zijn zo veel leuke dingen voorbij gekomen, zoals de schoolkampen. Maar ook de cijfertjes. Daar ben ik dol op. Dat is het leuke eraan: de afwisseling. Dan ben je bezig met de personeelsformatie en dan bijvoorbeeld komt er ineens een kind met een bloedneus binnen. Dat is dan toch iets anders dan in een suf kantoor.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Tijdens het gesprek krijgt de administratief medewerker van de leerlingen nog flink wat bloemen en kaarten cadeau. En knuffels. En dat terwijl er verderop het schoolplein al heel wat ontvangen cadeaus staan. Het geeft aan dat de kinderen dol op haar zijn. Waarom dan stoppen? “Ik heb wel wat collega’s de laatste jaren achteruit zien gaan. Dat wil ik niet. Ik wil toch op mijn hoogtepunt stoppen. Maar ze kunnen hier de komende jaren altijd een beroep op mij doen. Of ik kom gewoon even langs voor de gezelligheid.”


© Foto Miché / Bastiaan Miché