Vanwege corona kon die opening steeds maar niet doorgaan, is daarbij de uitleg. Het watertappunt staat tussen de Augustinusschool en Jongerencentrum De Keet in. Op de tegels daarvoor staat een gedichtje van de vorige stadsdichter van Hilversum, Mieke van Zonneveld. 

De tekst: ‘Ik ben een soort benzine
maar dan lekker en gezond
en ook nog gratis uit de grond’

Bij openingsfeestje langs de Kloosterlaan zijn behalve de wethouder ook buurtsportcoach Femke van Tongeren Ferwerda en regisseur Riannne Schaap van Jongeren op Gezond Gewicht van de partij. En om het feest compleet te maken zijn ook zo’n veertig kinderen uit groep 4 van de Augustinusschool en kindcentrum de Wijde Blik van de partij. En die kinderen drinken tijdens de gymlessen en het sporten buiten schooltijden regelmatig uit de kraan, blijkt wanneer Wolthers hen deze vraag stelt en nagenoeg iedereen zijn of haar hand in de lucht steekt. “Al meer dan honderd liter”, antwoordt één van de leerlingen.

‘Onbewust zijn ze dus heel bewust met gezond drinken bezig’

Ook Van Tongeren Ferwerda weet dat de kinderen in de wijk al enige tijd zeer intensief gebruikmaken van het tappunt. “Het probleem was vaak dat de kinderen tijdens het sporten of geen drinken bij zich hebben of een AA of ander sportdrankje. En nu zie je dat de kinderen deze kraan volop gebruiken. Het staat ook heel stoer om eronder te hangen en water te drinken. Onbewust zijn ze dus heel bewust met gezond drinken bezig.”

Binnen de scholen drinken kinderen veelal wel water en worden de suikerdrankjes niet aangeraakt. Maar thuis is het nog weleens een heel ander verhaal, weet ook Schaap. En ja, er is nog wel wat werk te verzetten als het gaat om de gezondheid van de kinderen in Hilversum. “We proberen daarbij zoveel mogelijk de omgeving van het kind te pakken: dus de school, de sportclub en als het kan ook thuis. Het kind staat centraal.” Van Tongeren Ferwerda: “Wat je wel steeds meer ziet is dat kinderen elkaar aanspreken op gezond drinken.”

Negen watertappunten

Hilversum telt ondertussen meer van dit soort watertappunten. Er zijn er namelijk negen in de openbare ruimte, zoals bij de twee Cruyff Courts, de Zuidermeent, Mauritslaan, Laapersweg, Compagnieweg en dus de Kloosterlaan. Ook zijn er acht watertappunten op vijf scholen, waaronder de Avonturijn, Bavinckschool en Van Hasseltschool. De laatste zes openbare watertappunten zijn aangesloten door Vitens. Er zijn meerdere bedrijven die dit doen. 

Sommige openbare watertappunten zijn nabij een school, anderen niet. “Laapersweg is bijvoorbeeld in de buurt van station Hilversum Sportpark, Mauritslaan naast het skatepark Oude Haven en de twee bij de Cruyff Courts op een plek waar veel gesport wordt”, aldus een gemeentewoordvoerder. “In de Hilversumse Meent, Kerkelanden en Compagnieweg staan de watertappunten bij een school, maar ook vlakbij een openbare sportgelegenheid.”