Ja, het is een leuke opdracht, maar gemakkelijk is het zeker niet, zegt Wesselink. In de Infoschuur van het Goois Natuurreservaat, tevens de plek waar enkele weken terug al meerdere architectenbureaus hun plan voor De Nieuwe Lelie presenteerden, is woensdag de feestelijke kick-off van de ontwerpfase. Behalve vertegenwoordigers van dat architectenbureau zijn ook leden van de klankbordgroep, de nieuwe gebruikers van het complex en wethouder Arno Scheepers van de partij. 

Hij spreekt van een feestelijk moment en dat naar aanleiding van een droevig moment. Het is inmiddels ruim vier en een half jaar geleden dat buurthuis De Lelie - in maart 2017 - door een brand werd verwoest. “Sindsdien zijn we hard aan de slag gegaan”, aldus Scheepers. Dat proces was inderdaad lang en soms ook frustrerend - bijvoorbeeld het selecteren van de architect - maar toch ook ‘super inspirerend’.

Jongerencentrum

Het lastige is ook dat er meerdere partijen bij betrokken zijn. Zo moet er in die multifunctionele accommodatie plek zijn voor de Paulusschool, Bink Kinderopvang, natuurlijk een buurthuis en ook Jeugd en Gezin. Mogelijk komt daar nog een jongerencentrum bij. Hilversum-Zuid, aldus Scheepers, is namelijk één van de weinige plekken waar jongeren geen plek hebben.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)


In het ontwerp gaat Wesselink uit van het principe ‘Living apart together’, geeft hij aan. De genoemde partijen maken samen gebruik maken van de ruimte, maar hebben ieder ook hun ‘eigen domein’. De Paulusschool krijgt met 770 vierkante meter de meeste ruimte, gevolgd door het buurthuis met 500 vierkante meter. Dan komt Bink met 387 vierkante meter en tot slot Jeugd en Gezin met 351 vierkante meter. 

De Paulusschool (met schoolplein) ligt aan de westzijde tegen het terrein van de Clemenskerk aan. De ingang van Bink is aan de Irisstraat en die van het buurthuis en Jeugd en Gezin aan de Leliestraat. Nergens is het complex hoger dan twee bouwlagen. Daartussen in ligt een binnentuin. Op deze manier, aldus Wesselink, ‘ontstaat er een soort levensloop door het gebouw’, dat (uiteraard) duurzaam en gasloos is en transparant.

Op excursie

Maar los van de bouwhoogtes, het aantal vierkante meters voor de betrokken instellingen en de duurzame materialen die gebruikt worden, zijn er toch nog veel vragen. Met die gebruikers gaat Wesselink daarom de komende tijd ‘op excursie’ langs andere scholen en kinderdagverblijven met als doel om van de accommodatie ‘een optimaal functionerend gebouw maken’.

Het is de bedoeling dat ergens in december het schetsontwerp is afgerond. Dan kan de gemeenteraad tijdens de allerlaatste raadsvergadering voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 deze ontwerpen bespreken en de benodigde gelden beschikbaar stellen. Scheepers gaat er vanuit dat de bouw dan begin 2023 kan starten en eind dat jaar is afgerond.