Onlangs ondertekenden dertig partijen het convenant.
Onlangs ondertekenden dertig partijen het convenant. Foto: Leo Huijssoon

Rookverbod in raadhuis 'sympathiek idee' maar ook 'gecompliceerd'

Zorg

HILVERSUM - Wanneer aan ouders, scholen, welzijnsinstellingen en sportverenigingen wordt gevraagd om kinderen een rookvrije omgeving aan te bieden, moet de politiek dit voorbeeld volgen. Met die gedachte deden GroenLinks, D66 en PvdA woensdagavond een voorstel om gemeentelijke gebouwen in Hilversum rookvrij te maken. Een sympatieke gedachte, vond iedereen, maar ook gecompliceerd.

GroenLinks-raadslid Marleen Remmers, die de motie 'Geen rook uit het raadhuis' indiende, verwees in haar pleidooi naar het onlangs ondertekende convenant 'naar een rookvrije regio'. Dertig partijen, waaronder de Gooise gemeenten en verschillende maatschappelijke organisaties, verklaarden daarin roken de oorlog. Immers, nog steeds beginnen er in de regio Gooi en Vechtstreek elk jaar meer dan 500 kinderen met dagelijks roken.

Niet verplicht
En dus moet roken in en rond alle gemeentelijk gebouwen ook zo snel mogelijk verleden tijd zijn, stelde Remmers. Rookruimtes in een gebouw zijn namelijk niet verplicht en met name de 'peukenbak' pal voor het raadhuis is volgens haar geen gezicht. Rokende medewerkers die daar behoefte aan hebben, zouden daarbij persoonlijke ondersteuning moeten krijgen in het beëindigen van de rookverslaving.

Hoe goed de motie ook was bedoeld, alle reagerende raadsleden twijfelden. Zo vreesden Frits Vogel van de VVD en Olaf Streutker van het CDA dat bij een verbod alle paffende ambtenaren overdag in het Dudokpark staan. Ook geen gezicht. En moet de wethouder hierover niet eerst in gesprek gaan met de ondernemingsraad binnen de gemeente? Dat vroegen onder meer Tjerk Pelsma van de ChristenUnie en Jan Slingerland van Hart voor Hilversum (HvH) zich af. 

'Wethouder roken', zoals burgemeester Pieter Broertjes haar omschreef, Angelika Pelsink (HvH) vond de motie eveneens 'sympathiek' maar ook 'gecompliceerd'. Er moet eerst een overleg plaatsvinden met die ondernemingsraad. Desondanks steunde zij aanvankelijk de motie.

Buitengewoon veel moeite
In de korte onderbreking/schorsing die volgde, vroeg de wethouder echter aan Remmers om de motie aan te houden. Remmers had daar 'buitengewoon veel moeite' mee. De wethouder had een paar weken terug ng maatschappelijke organisaties opgeroepen om het stoppen met roken te promoten en stond na de ondertekening van het convenant lachend met al die partijen op de foto. 

Zij deed uiteindelijk een compromisvoorstel. Binnen twee weken moet het asbakputje pal voor de ingang van het raadhuis weg zijn en de wethouder moet in gesprek gaan met de ondernemingsraad. Bij een nee-antwoord van het college van burgemeester en wethouders zou zij alsnog de motie indienen. Het werd een ja en dus hield Remmers de motie aan. 

Uit de krant