Het festivalterrein is ieder jaar weer mooi aangekleed.
Het festivalterrein is ieder jaar weer mooi aangekleed. Foto's: Foppe Schut

Driedaags festival Wonderfeel veel meer dan alleen klassieke muziek

Cultureel

'S-GRAVELAND - Halverwege het gesprek komt initiatiefnemer en directeur Georges Mutsaerts van Wonderfeel met een opvallend feitje. Voor het eerst komt het merendeel van de pakweg 7000 bezoekers van het driedaagse evenement niet uit Amsterdam maar uit het Gooi. Hilversum bezet zelfs de eerste plaats, ook Naarden/Bussum staat in de top vijf.

Het geeft aan dat het festival voor klassieke muziek op het terrein van Natuurmonumenten in 's-Graveland - meer dan 350 musici verzorgen 130 optredens - steeds meer een begrip wordt in deze regio. Op zeven podia spelen musici van wereldklasse - jonge honden en oude rotten - van barok tot minimal, met lijntjes naar jazz, wereld- en popmuziek. Ook dit jaar verwacht de organisatie dat Wonderfeel uitverkoopt.

Op het affiche van 2018 staan onder meer Terry Riley, Isabelle van Keulen, Julien Libeer, Meral Polat, Slagwerk Den Haag, Holland Baroque en het Nederlands Blazers Ensemble. Traditiegetrouw wordt het festival vrijdag geopend en zondag afgesloten door het Wonderfeel Festival Orchestra onder leiding van Johannes Leertouwer.

Maar Wonderfeel is veel meer dan alleen klassieke muziek. Ook besteedt het festival veel aandacht aan literatuur en poëzie. Zo dragen de dichters Eva Gerlach, Jean Pierre Rawie en Mustafa Kör voor uit eigen werk en houden de schrijvers Peter Buwalda, Arthur Japin en P.F. Thomése een voordracht over hun relatie met klassieke muziek. De Belgische programmeur Samme Raeymaekers selecteerde enkele dansvoorstellingen, onder meer 'Wreck' van de jonge Italiaanse choreograaf Pietro Marullo (Aerowaves Twenty18 Artist). Daarnaast zijn er muziekdocu's, verhalen, natuurwandelingen en kinderactiviteiten.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant