Het Metropole Orkest moet ook buiten het MCO zichtbaarder zijn in Hilversum.
Het Metropole Orkest moet ook buiten het MCO zichtbaarder zijn in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

Gemeenteraad op de bres voor noodlijdend Metropole Orkest

Cultureel

HILVERSUM - Zoals menig Nederlandse gemeente hun betaalde voetbalorganisatie financieel helpen, zo springt Hilversum bij voor het Metropole Orkest. Het vaak onderscheiden orkest kan het hoofd door de bezuinigingen op cultuur nauwelijks meer boven water houden. "Het belang voor hen en Hilversum is zeer groot", onderstreepte wethouder Wimar Jaeger van Cultuur.

Dat het voortbestaan van het orkest in het geding is, is duidelijk. Financieel zit het in het Hilversum gevestigde orkest - het Muziekcentrum van de Omroep aan de Heuvellaan 33 is de thuishaven - in zwaar weer. De lokale politiek komt in actie, want de 'eigen' topmuzikanten moeten kunnen blijven spelen en de kwaliteit moet gewaarborgd kunnen blijven. Dat mag ook geld kosten.

De opdracht nu aan het college van burgemeester en wethouders luidt om een gesprek aan te knopen met minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om te achterhalen of het Rijk bereid is een bijdrage te leveren als tijdelijke ondersteuning tot 2021. Dat geldt ook voor de andere gemeenten in deze regio. Op basis van deze gesprekken moet B&W terugkomen met een voorstel, zoals een bijdrage van 1 euro per inwoner van Hilversum. Dat gebeurde eerder al bij het Goois Natuurreservaat.

Namens D66 diende kersvers raadslid Marijke Groesz de motie 'Op de bres voor het Metropole Orkest' in. Met de steun vooraf van de coalitiegenoten Hart voor Hilversum, VVD en GroenLinks was een meerderheid al gegarandeerd. Uiteindelijk is het voorstel unaniem aanvaard. In haar debuutrede benadrukte de democrate de importantie van het orkest voor Hilversum. "Het Metropole Orkest is Hilversum", sprak zij.

Sinds de oprichting in 1945 is Hilversum de thuishaven en dat moet het nog lang blijven, was Groesz' mededeling en daar was de raad het volmondig mee eens. Een boodschap die op de Heuvellaan met veel plezier is ontvangen. "We zijn er heel erg blij mee dat de gemeente haar nek uitsteekt, zeker omdat we nog geen structurele subsidierelatie hebben", aldus algemeen directeur Jan Geert Vierkant namens het Metropole Orkest.

De situatie is zeer nijpend. "Het is inderdaad vijf voor twaalf." Door de meer dan gehalveerde subsidie hebben de muzikanten nog maar voor 50 procent een baan en zijn zij aangewezen op bijbaantjes. Daarnaast heeft het orkest nauwelijks tijd om te repeteren. "Dat brengt de klankcultuur naar de knoppen", aldus de directeur. Met de toegezegde hulp van Hilversum en donderdag nog van de minister, die een bezoek bracht aan het orkest, lijkt de reddingsoperatie voor de komende twee jaar ingezet. "Dat is voor ons het allerbelangrijkste."

Aan de financiële steun van de gemeente zitten nog wel enkele voorwaarden. Zo moet het Metropole Orkest meer optredens verzorgen in Hilversum en omgeving. Daarnaast draagt de motie op dat de muzikanten meer gaan doen op het gebied van cultuureducatie voor de jeugd. Vierkant zegt dat het logisch is dat het orkest zich meer laat zien in de gemeente waar zij resideert en de directe omgeving. Dat gebeurt dan inderdaad met muzikale uitvoeringen en nog meer cultuureducatie. "Want daar doen we veel aan."

Uit de krant