Coffeeshop De Leeuw aan de Leeuwenstraat.
Coffeeshop De Leeuw aan de Leeuwenstraat. Foto: Bastiaan Miché

Flink wat zorgen over wietproef in Hilversum

Politiek

HILVERSUM - De verschillende coffeeshopondernemers in Hilversum willen nog altijd dat de gemeente zich bij het Rijk aanmeldt voor deelname aan het landelijk wietexperiment. Tegelijkertijd vragen zij zich hardop af of de proef met staatswiet leidt tot minder criminaliteit en of het dé manier is om een eind te maken aan het zo gehekelde achterdeurbeleid.

Woensdagmiddag deelden de ondernemers hun zorgen met burgemeester Pieter Broertjes, voorstander van deelname. Hij snapt de waslijst aan zorgen van de ondernemers, geeft toe dat er nog heel veel vragen zijn, maar blijft van mening dat Hilversum zich bij het Rijk moet aanmelden. Het gedoogsysteem van nu is in zijn ogen failliet. En mochten er straks nog te veel vragen zijn, kan Hilversum zich altijd nog terugtrekken.

Uiteindelijk bepaalt het Rijk in welke (hooguit) tien gemeenten in het land de proef gaat plaatsvinden. In november wordt de eventuele deelname aan de proef besproken binnen de Hilversumse politiek. Broertjes hoopt dat er dan meer antwoorden zijn op alle vragen en zorgen rond dit thema.

Dat hoopt ook coffeeshophouder en woordvoerder namens de ondernemers René Schreuders. Hij kijkt terug op een goed gesprek met de burgemeester. "We hebben de zorgen gedeeld, maar er zijn ook voordelen aan dit experiment. Een stukje legitimiteit."

Morgen meer hierover in de Gooi en Eembode.

Uit de krant