Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Ook CDA stelt vragen over fout geparkeerde fietsen in centrum

Buurt / wijk

HILVERSUM - "Er is een duidelijke spanning tussen de systeemwereld van de gemeente, waarin aan de tekentafel is bedacht hoe en waar mensen het beste kunnen parkeren, en de leefwereld van de bezoekers aan het centrum, die efficiënt met hun tijd willen omgaan en willen parkeren in de buurt van de plek waar zij in het centrum moeten zijn."

Dat stelt de Hilversumse afdeling van het CDA twee weken nadat de gemeente is gestart met het verwijderen van fout geparkeerde fietsen in het centrum. Dat leidde tot de nodige ophef in het centrum en op de social media.

Daarom hebben, net als de SP eerder deed, nu ook de christendemocraten schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. "Het CDA heeft de afgelopen weken veel klachten ontvangen van inwoners, bezoekers van het centrum en ondernemers", aldus raadslid Evert Jan Kruijswijk Jansen

Hem valt op dat op de drukste momenten vele fietsen buiten de stallingen geparkeerd staan, maar ook dat er op een aantal plekken nog ruimte in de
stallingen is. Dit geldt met name voor in de gebieden buiten de 'natuurlijke' loop van het centrum. De christendemocraat vindt wel dat er zat plekken zijn waar fietsers hun tweewieler zouden kunnen parkeren - als dat zou mogen - zonder dat dit de routes voor nood- en hulpdiensten blokkeert of het centrum onaantrekkelijker maakt. 

De CDA'er vindt daarom dat er een verschil is tussen de beleefwerelden van de gemeente en die van de burger en vraagt wat het college er aan wil doen om die kloof te overbruggen. Daarnaast stelt de partij voor een zogenaamde 'expert'meeting te organiseren, waarin medewerkers van de gemeente samen met vertegenwoordigers van de hulpdiensten, belangenverenigingen, centrumondernemers en inwoners in het centrum bekijken waar nieuwe extra fietsenstallingen bij kunnen komen.

Ook stelt de oppositiepartij vragen over de handhaving. Want blijkbaar wordt er in de Kerkstraat veel meer gehandhaafd dan elders in het centrum. Ook zouden er klachten zijn van winkeliers die veel minder passanten (die een impulsaankoop doen) verwelkomen dan eerst. En ook de horeca zou veel minder bezoekers hebben. Onder meer wielrenners komen nu het centrum niet meer in voor een drankje tussendoor. 

Uit de krant