René Wollaars is de wijkbrandweerman.
René Wollaars is de wijkbrandweerman. Foto: Gooi en Eembode

Regio trekt knip voor meer wijkbrandweermannen

Buurt / wijk

HILVERSUM - René Wollaars is vanaf 2019 niet meer de enige wijkbrandweerman in het Gooi. De proef in Hilversum-Oost heeft bewezen dat de man in de wijk meerwaarde heeft, een belangrijke schakel tussen het korps en de inwoners die bijdraagt aan de bewustwording van brandveiligheid.

"De wijkbrandweerman is een effectief instrument om binnen het totale netwerk van sociale en fysieke veiligheid bij te dragen aan de versterking van risicobewustzijn en zelfredzaamheid", constateert burgemeester Pieter Broertjes in zijn evaluatiebrief aan de gemeenteraad. De wijkbrandweerman verkleint de kloof tussen de burgers en de kazerne en is een laagdrempelig aanspreekpunt op het gebied van brandveiligheid, zo zijn de conclusies in een notendop. Al mag hij wel meer bekendheid krijgen, luidt een van de aanbevelingen.

In Hilversum is Wollaars al sinds 2016 officieel actief in het Riebeeckkwartier, de Liebergen en de Geuzenbuurt, waar hij vooral senioren probeert te bereiken. Na een half jaar was al duidelijk dat zijn inzet meerwaarde had. Vanwege de positieve geluiden was de roep om meer wijkbrandweermannen of -vrouwen al hoorbaar. Dat gaat tweeënhalf jaar later dan daadwerkelijk gebeuren.

Broertjes meldt dat de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek nu aan de slag gaat met een concreet regionaal plan, inclusief financiële paragraaf. Dit komt aan de orde tijdens de volgende vergadering van het algemeen bestuur (woensdag 5 december). Daarna kan de burgemeester meer zeggen over de inzet in Hilversum.

Uit de krant