Afbeelding
Foto: Gemeente Wijdemeren

Postume onderscheiding voor overleden Loosdrechter

Cultureel

LOOSDRECHT - Als blijk van respect en waardering voor zijn inzet onder buitengewoon moeilijke omstandigheden in het voormalig Nederlands-Indië zijn het Mobilisatie-Oorlogskruis en het Ereteken voor Orde en Vrede postuum toegekend aan de heer D.M.J. Ras. Hij overleed ruim 20 jaar geleden in Loosdrecht.

Burgemeester Freek Ossel heeft de bijbehorende onderscheidingen op woensdagmiddag uitgereikt aan zijn neef, de heer R. Ras.

De heer Dorus Ras trad in september 1941 in dienst in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL), als militair soldaat der infanterie bij het 1e Garnizoensbataljon Artillerie & Ondersteuning, 2e militie Cie in Kaban Djahe op Sumatra. In maart 1942 wordt hij krijgsgevangene gemaakt.

In mei van dat jaar wordt de heer Ras met 1200 andere Nederlandse krijgsgevangenen met diverse omzwervingen per boot, trein, vrachtwagens en nachtmarsen onder slechte omstandigheden vervoerd naar Thanbyuzayat, Birma. Daar wordt hij gedwongen te werken aan de Birma spoorweg. Tijdens de aanleg van deze spoorweg stierven per dag gemiddeld 75 arbeiders; 15000 krijgsgevangenen stierven aan uitputting, ziekte en ondervoeding

Ook nadat in december 1943 de spoorweg voltooid is, gaan de onderhoudswerkzaamheden en reparaties van schade door bomaanvallen voort. Op 15 aug 1945 wordt de heer Ras als krijgsgevangene bevrijd.

Postume erkenning
De uitreiking en de postume onderscheiding voor de heer Dorus Ras, ruim 20 jaar na zijn overlijden, is te danken aan dienend veteraan Marco Huysdens (40 jaar). Hij doet in zijn vrije tijd onderzoek naar KNIL-veteranen die nooit onderscheiden zijn en probeert die onderscheidingen alsnog toegekend te krijgen.

Momenteel werkt hij aan de erkenning van 26 KNIL-veteranen. Marco Huysdens doet dit omdat hij zelf heeft ondervonden dat dit heilzaam is voor nakomelingen. Zijn beide grootvaders hebben gediend bij het KNIL.

Uit de krant