Woningen op Philipsterrein moet zorgen voor doorstroming in Hilversum.
Woningen op Philipsterrein moet zorgen voor doorstroming in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

'Koopwoningen op Philipsterrein alleen voor Hilversummers'

Buurt / wijk

HILVERSUM - De woningmarkt is overspannen. Door de toenemende druk op de lokale markt is er nauwelijks doorstroming binnen Hilversum, zo constateert CDA Hilversum. Ontwikkeling van het Philipsterrein kan uitkomst bieden. Als het aan de christendemocraten ligt, komen daar snel nieuwbouwwoningen die bedoeld zijn voor Hilversummers.

Dat schrijven CDA-raadslid Evert Jan Kruijswijk Jansen en voormalig wethouder van Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting Haje Walch. "Het Philipsterrein is een van de laatste grote ontwikkelgebieden van Hilversum. Hiermee heeft dit gebied potentie om een goede impuls te geven aan de lokale woningmarkt. Wij willen dat dit gebied, aan de rand van ons dorp, primair bebouwd gaat worden voor Hilversumse gezinnen die toe zijn aan een volgende stap in hun wooncarrière", menen de christendemocraten.

Bouwen voor de eigen inwoners is een geluid dat al vaker heeft geklonken. Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen zeiden meerdere partijen dat. Hoe aardig dat ook klinkt, juridisch gezien is dat een lastige kwestie. Het CDA meent dat te kunnen ondervangen. Het idee van Kruijswijk Jansen en Walch is om afspraken te maken met de ontwikkelaar.

Alle woningen in de eerste drie maanden aanbieden aan de eigen inwoners, is het motto. "Niet alleen genieten zij hiermee een voorkeurspositie, ook biedt deze termijn hen volop de gelegenheid om de financiering rond te krijgen. Wanneer de gemeente deze eis niet stelt, zal het effect zijn dat een groot deel van de woningen verkocht wordt aan mensen van buiten", is de nadere uitleg.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant