In februari 2017 zijn de struikelstenen voor het echtpaar Bacharach gelegd in de Dalweg.
In februari 2017 zijn de struikelstenen voor het echtpaar Bacharach gelegd in de Dalweg. Archieffoto: Bastiaan Miché

Hilversumse struikelstenenmissie is nog niet geslaagd

Cultureel

HILVERSUM - Met een tentoonstelling volgend jaar in Bibliotheek Hilversum over struikelstenen rijst meteen de vraag hoe het nu zit met het plaatsen van stolpersteine in de gemeente. De opdracht voor 500 stenen is teruggegeven en nu is de gemeente aan zet. Dat gaat zeker gebeuren, klinkt uit het raadhuis.

Hilversum gaat door met het neerleggen van struikelstenen. Begin 2019 komt verantwoordelijk wethouder Wimar Jaeger met een voorstel naar de gemeenteraad hoe Hilversum een vervolg geeft aan dit kunst- en herinneringsproject. Er is nog altijd 75.000 euro beschikbaar om 500 struikelstenen neer te leggen.

Dat zijn kleine gedenktekens in het trottoir voor de vroegere huizen van mensen die in de periode van 1933-1945 door de nationaalsocialisten zijn vervolgd. Het zijn tastbare herinneringen aan inwoners die in die tijd zijn weggeplukt en nooit meer zijn teruggekeerd.

Een dikke maand lang, van woensdag 6 februari tot en met maandag 11 maart, is de bieb aan de 's-Gravelandseweg het decor van de tentoonstelling 'Struikelstenen - herdenken en sociale sculptuur'. Gunter Demnig is de initiatiefnemer van het kunstproject. In 1996 legde hij de eerste stenen min of meer illegaal in Berlijn. Dik twintig jaar later liggen er verspreid over 25 landen zo'n 70.000 kleine kunstobjecten ofwel herinneringsstenen. Daarmee is dit project het meest omvangrijke kunstproject in de openbare ruimte in Europa.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant