Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Nieuw-Zeelander zorgt voor energie en emotie bij rugbyploeg Hilversum

Sport

HILVERSUM - De selectie van Rugbyclub Hilversum heeft zich na de kansloos verloren finale om de landstitel in mei noodgedwongen moeten versterken om het geschonden imago op te poetsen. Vrijwel alle rugbyclubs zoeken voor een nieuw seizoen naar nieuwe spelers. Daarom wordt er in binnen- en buitenland volop gewinkeld. Contacten ontstaan door de uitgebreide netwerken die de clubs hebben opgebouwd.

Er kwamen spelers van Nederlandse verenigingen en uit het buitenland naar Hilversum. Soms heb je het geluk dat je een goede speler op een presenteerblaadje krijgt aangeboden. Dat was het geval met Lalovi Tafua, die via Hilversum-speler Mau Simeona naar Nederland was gekomen. "Hij is er zo eentje die is komen aanwaaien. Je moet altijd afwachten of het wat is en of hij in het team past. We hadden al snel in de gaten dat we hem best kunnen gebruiken", verklaart Hilversum-voorzitter Wieger Schotanus zijn komst in augustus.

De 28-jarige Lalovi Tafua, roepnaam Vi, is geen mannetje dat je zomaar ondersteboven loopt. Kort gedrongen, brede schouders, robuuste kop en flink aan het gewicht. Kortom, een breekijzer dat je wel graag in je ploeg wilt hebben en zeker niet als tegenstander. Een echte 'prop' en bovendien internationaal ervaren.

Lalovi is geboren in Nieuw-Zeeland en daarna verhuisd naar Samoa. "Daar speelde ik voor het eerst rugby en bracht het daar tot het nationale team onder 20 jaar", vertelt hij. "De familie ging weer naar Nieuw-Zeeland en daar ging ik met m'n vader en broer spelen in Wellington bij de club Poneke. Maar ik wilde meer van de wereld zien en ging in 2016 naar Engeland. Van Engeland ging ik naar Spanje en dat beviel me goed. Aangezien ik problemen kreeg met mijn visum, moest ik daar weer weg. Ik had altijd contact gehouden met Mau Simeona, we speelden in Wellington voor dezelfde club. Hij vroeg me naar Nederland te komen."
 

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant