Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

'Bedreigingen' op taxistandplaats station Hilversum

Bedrijven

HILVERSUM - Het college van burgemeester en wethouders is bekend met de problemen op de taxistandplaats, zei wethouder Floris Voorink afgelopen week. Het probleem is niet nieuw, al was er recent een 'voorval in de categorie openbare orde'. Maar heel veel kan de gemeente niet betekenen in deze vrije markt.

D66-commissieleden Hans Verheij en Abdellatif Zaabat stelden afgelopen week vragen aan Voorink. Aanleiding was een brandbrief van taxichauffeurs aan de politiek over problemen op de taxistandplaats bij het station in Hilversum. Door het instellen van taxiverordeningen in Utrecht en Amsterdam zouden taxichauffeurs uit die plaatsen nu ook in Hilversum hun opstapritten halen.

Wettelijk gezien mag dat allemaal, conform de wet Personenvervoer 2000, maar dit levert wel weer gedoe op, menen de Democraten. "Zo ontberen de 'nieuwe collega's' de benodigde stratenkennis, rekenen zij onnodig hoge tarieven en bedreigen reizigers of andere taxichauffeurs als passagiers voor een andere taxi willen kiezen uit de wachtrij. Taxichauffeurs vervoeren gasten uit binnen- en buitenland naar bestemmingen binnen onze gemeente. De huidige gebeurtenissen zijn geen positief visitekaartje voor de gemeente Hilversum."

Bovendien zouden de taxichauffeurs door de komst van collega's nu veel langer moeten wachten voordat zij weer een passagier kunnen vervoeren. D66 wilde daarom weten of Voorink iets ziet in het instellen van een Taxiverordening, dat zou namelijk de taxibranche ook graag zien. "Eventueel met een daarbij behorend keurmerk voor taxichauffeurs", aldus Verheij en Zaabat. Op die manier kunnen de lokale chauffeurs de service- en dienstverlening naar de klanten beter garanderen en ontstaat er een betere verdeling van het taxiaanbod, is de gedachte.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant