Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

'Waarom wil boa een wapenstok?'

Politiek

HILVERSUM - Waarom pleit een Hilversumse buitengewone opsporingsambtenaar (boa) op landelijke televisie voor een wapenstok? Die opmerking heeft de SP-fractie verbaasd. Daarom heeft zij artikel 41-vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders, want is er een aanwijsbare aanleiding voor zijn uitspraak?

De NOS maakte een reportage van Ismael Agourzil, die tijdens oud en nieuw als boa werkte in het centrum. In het filmpje liet hij weten een wapenstok te missen als hij op pad is. Een portofoon en handboeien, waarmee de handhavers nu de straat op gaan, zijn niet afdoende geeft hij aan. Een wapenstok heeft een preventieve werking, aldus Agourzil.

Incidenten
Nu willen de socialisten weten of de boa's zich onveilig voelen en vragen zich af of de handhavers te maken hebben gehad met incidenten, waardoor deze vraag gerechtvaardigd is. Daarom stellen zij vragen over het aantal incidenten in 2017 en 2018 waar boa's bij betrokken waren en de aard van deze voorvallen.

Variëren
Volgens de SP bepalen de gemeenten in overleg met het ministerie met welke wapenmiddelen de boa's de straat op gaan. Per plaats varieert 't waarmee de boa's zijn uitgerust. een wapenstok kan tot de uitrusting behoren. 

Overweging
Hoe staat het college in het meer bewapenen van de handhavers? Overweegt het college boa's van meer geweldsmiddelen te voorzien? En op basis waarvan neemt B&W dat besluit dan? Dat zijn nog enkele SP-vragen.

Politie
Uit een interview van Binnenlands Bestuur met korpschef Erik Akerboom blijkt dat de politie niets ziet in het bewapenen van handhavers. ""Het geweldsmonopolie ligt bij de politie. Dat is een onderscheidend criterium in de samenwerking met onze partners."

Uit de krant