Bianca Verweij.
Bianca Verweij. Foto: Bastiaan Miché

SP-fractievoorzitter doet aangifte van identiteitsfraude

Politie

HILVERSUM - "Het is een afschuwelijk idee dat iemand met jouw foto en volledige naam mensen oplicht. Ik wil niet bekend staan als een oplichter." Inmiddels heeft Bianca Verweij aangifte gedaan bij de politie van identiteitsfraude.

Vorige week donderdag kreeg de SP-fractievoorzitter een tip van een studente journalistiek dat haar naam genoemd werd als oplichter in een vlog van Lize Korpershoek. Iemand die onder de naam van Verweij op Marktplaats opereerde, heeft geprobeerd mensen geld af te troggelen met de 1-centtruc. "Ik handel niet op Marktplaats, maar ja, hoe moet iemand in Maastricht dat weten?"

Hoe gaat die oplichterstruc dan precies in z'n werk? Via een Markplaats-account is contact gezocht met Korpershoek. Vervolgens kwam de vraag of zij telefoonnummers konden uitwisselen. Dat gebeurde. Korpershoek dacht met Verweij in contact te zijn, getuige de gebruikte foto en naam. Tijdens het appen kwam de vraag om 1 cent over te maken omdat de persoon in kwestie slechte ervaring zou hebben op Marktplaats. Dit kleine bedrag moet dan vertrouwen wekken, maar is juist de manier om het bankrekeningnummer in handen te krijgen. Bij verder graafwerk is het voor de oplichters mogelijk de rekening te plunderen.

Verweij is heel erg geschrokken van het voorval en liep even rond met de vraag wat ze hieraan moest doen. Zaterdag heeft ze aangifte gedaan. Daar kreeg ze het advies het vooral in de openheid te gooien, want hoe meer bekend het is dat haar naam en foto door oplichters gebruikt worden, des te groter de kans dat het stopt. Zo luidde het advies van de politie, want deze vorm van identiteitsfraude is moeilijk aan te pakken.

Tevens heeft de politica de identiteitsfraude gemeld bij de Nationale Helpdesk Fraude én bij de gemeente. Als slachtoffers zich zouden melden in het raadhuis om beklag te doen over de SP'er dan is dit geval bekend. Verder zegt de SP-fractievoorzitter vanaf nu de eigen gegevens nog beter in de gaten te houden en er scherp op te blijven. "Trap niet in die truc en als je slachtoffer wordt, meld dat dan meteen", zijn de adviezen die Verweij tot slot meegeeft.

Uit de krant