Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

GroenLinks: strooien kan milieuvriendelijker

Natuur en Milieu

HILVERSUM - De Hilversumse afdeling van GroenLinks pleit voor een alternatieve (lees: milieuvriendelijker) manier van gladheidsbestrijding. Raadsleden Frank Kool en Lex van Waarden roepen milieuwethouder jan Kastje (ook GroenLinks) op eens te kijken naar Zweden waar ze ervaring hebben met andere methoden om gladheid te bestrijden. 

De twee raadsleden stellen hierover morgenavond vragen tijdens de raadscommissie 'duurzaamheid en bereikbaarheid'. Kool en Van Waarden menen dat het strooien van zout, zoals de gladheid nu wordt aangepakt, gevolgen heeft voor de bodem, vegetatie en het grondwater. En dus gaar de vruchtbaarheid van de bodem achteruit. Echter, erkent ook GroenLinks, gladheidsbestrijding is voor de verkeersveiligheid echter noodzakelijk en het gebeurt dan ook wereldwijd.

Maar het kan ook anders, ontdekte de fractie onlangs in Zweden. Daar hebben ze met strooizout namelijk een bijzonder probleem. "Het zout trekt rendieren aan. Ze vinden het zout lekker en hun trek in de winter naar de wegen veroorzaakt gevaarlijke situaties. In Zweden heeft men daarom ervaring met andere methoden. Bijvoorbeeld het strooien met kleine steentjes is een methode die al langere tijd wordt toegepast. Na de winterperiode worden de steentjes weer opgeveegd om in het volgende winterseizoen weer uitgestrooid te worden."

Kool en Van Waarden verwijzen in hun vragen aan de wethouder naar een nieuwe studie van het Zweedse Nationale Weg en Transport Onderzoeksinstituut (VTI). Daarin zou staan dat het toevoegen van calciumchloride aan strooizouten een positief effect heeft op het milieu. De zoutbelasting is namelijk lager.

Aan Kastje nu de vraag of of deze alternatieve strooiwijze geschikt is voor Hilversum en 't Gooi. "Door calciumchloride toe te voegen aan wegenzout reageert de oplossing sneller op het wegdek", menen de raadsleden. "Hierdoor treedt de dooiwerking langer op en zijn minder strooiacties nodig. Daarnaast heeft calciumchloride de eigenschap om aan het wegdek vast te kleven. Dit heeft als voordeel dat minder zout verwaait en terecht komt in de berm, waar het planten en dieren aantast."

Uit de krant