Afbeelding

Staatssecreactaris hekelt maatschappelijke opvang Hilversum na Trimbosonderzoek

Zorg

HILVERSUM - De gemeente Hilversum heeft een standje gekregen van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor het niet toelaten van dak- en thuislozen in de maatschappelijke opvang.

Overigens is Hilversum niet de enige gemeente. Uit een mysteryguestonderzoek door het Trimbos-instituut naar de toegankelijkheid van de maatschappelijke opvang blijkt dat in 2017 51 procent van deze mysteryguests werd toegelaten en in 2018 was dit 57 procent.

In 2018 werd meer dan de helft van de mysteryguests afgewezen op het ontbreken van regiobinding. En dat terwijl, aldus Blokhuis, bij verwijzing naar een andere gemeente er in ieder geval zekerheid moet zijn over een slaapplek voor de cliënt. Echter, in de praktijk is vaak geen sprake van een warme overdracht.

Hoewel de precieze cijfers voor Hilversum niet worden vermeld, is duidelijk dat Hilversum een van de gemeenten is waar twee of meer van de vijf mysteryguests geen slaapplek kregen.

Negatief verrast
Hilversum laat weten negatief verrast kennis te hebben genomen van de uitkomsten van het Trimbosonderzoek 'Praktijktest landelijke toegang maatschappelijke opvang'. "Navraag bij de opvang en raadpleging van de kwartaalrapportages levert het beeld op dat we als regio 98 tot 100 procent van de aangemelde mensen opvangen. Het maakt voor de eerste opvang daarbij niet uit waar iemand vandaan komt."

Wel wordt een eventueel warme overdracht naar een andere opvang steeds moeilijker gezien de chronische landelijke toename van daklozen en gebrek aan opvangcapaciteit, schrijven B en W. "Medewerkers van de opvang moeten soms uren bellen voor een alternatieve plek. Niemand wordt echter weggestuurd als het er niet naar uitziet dat iemand op eigen kracht voor een alternatief kan zorgen. In enkele gevallen is dit afgelopen jaar noodgedwongen toch gebeurd. Dit gaat echter tegen het gemeentelijke beleid in en daarom gaan we ervoor zorgen dat ook deze gevallen voortaan opgevangen kunnen worden."

Beterschap
Met de Maatschappelijke Opvang in Hilversum zijn inmiddels nadere werkafspraken gemaakt over de registratie van gevallen waarin personen niet opgevangen worden, belooft Hilversum beterschap. "Ook hebben we afgesproken dat de Maatschappelijke Opvang dergelijke gevallen direct bij ons meldt."

Dit is echter niet genoeg. Van belang is nu ook het voorkomen van dakloosheid, in samenwerking met de woningcorporaties en zorgorganisaties. "Daarbij wordt ons succesvolle instrument 'Huren onder Voorwaarden (HOV)' regionaal voor alle doelgroepen uitgerold. Ook passen wij als college de methodiek van 'Vroeg eropaf!' toe om te voorkomen dat huurders in een problematische schuldenpositie komen."

Huisvestingsprobleem
Dinsdag al is er een gesprek tussen het college en de staatssecretaris over deze kwestie. Hilversum wil dan aankaarten dat op regionaal niveau niet het gehele huisvestingsprobleem is op te lossen. Inzet van het Rijk voor genoeg betaalbare woningen is nodig.

Uit de krant