Dit jaar woont burgemeester Broertjes de herdenking bij in Oost.
Dit jaar woont burgemeester Broertjes de herdenking bij in Oost. Archieffoto: Bastiaan Miché

Historische én politieke herdenking Februaristaking

Algemeen

HILVERSUM - Aan sprekers geen tekort bij de twee herdenkingen van de Februaristaking in Hilversum. Bij de nieuwe herdenking in Oost ligt de nadruk op de lokale historie, terwijl de Kerkbrink-bijeenkomst meer een politiek karakter heeft. Beide herdenkingen beginnen om 17.00 uur.

Bij het NSF-kunstwerk bij winkelcentrum Seinhorst is Liesbeth van der Horst, directeur van het Verzetsmuseum in Amsterdam, even na 17.00 uur de eerste spreker. Zij gaat dieper in op de achtergrond en het ontstaan van de Februaristaking.

Pieter Hoogenraad van de Historische Kring Albertus Perk neemt rond 17.30 uur het woord. De Hilversummer vertelt over het verloop van de staking in 1941 in Hilversum en het Gooi. Vervolgens legt burgemeester Pieter Broertjes een krans bij het monument. 

Na afloop is er een nog tijd voor een hapje en een drankje in De Morgenster. Daar kunnen belangstellenden nog tot en met 22.00 uur kijken naar de tentoonstelling 'Ik, Jij, Hij, Wij, Jullie, Zij'. Dit is een foto-expositie over de razzia op het Jonas Daniël Meijerplein. 

Op de Kerkbrink leidt organisator Arthur Graaff de bijeenkomst in. Andere sprekers tijdens de vijfde Gooise Herdenking Februaristaking 1941 zijn onder meer activiste Rebekka Timmer, Jazie Veldhuyzen van Bij1 en Ewout van de Berg van de Internationale Socialisten. 

Uit de krant