Een bijeenkomst in het raadhuis in oktober 2018 over het stationsgebied.
Een bijeenkomst in het raadhuis in oktober 2018 over het stationsgebied. Foto: Bastiaan Miché
video

'Weerstand hoort bij grote projecten'

Algemeen

HILVERSUM - Grote, ingrijpende projecten en weerstand gaan bijna hand in hand. Wat betreft burgemeester Pieter Broertjes is het logisch dat lang niet iedereen aan de zijlijn staat te juichen als het bijvoorbeeld gaat om de plannen voor het stationsgebied. Belangrijk hierin is dat het college en de politiek het gesprek overeind houden met de inwoners.

Dat zegt de burgervader deze week voor de camera's van GooiTV in 'Het gesprek met' deze krant. Dat een project als het Stationsplein of de kleine spoorbomen (waar het college inmiddels een pas op de plaats heeft gemaakt) voor beroering zegt, is een gegeven.

Groot project
"Elk college heeft daarmee te maken. De Emmastraat werd ook betwist. Daar hebben we ook keuzes gemaakt en daar waren sommige mensen het ook niet mee eens. Dus als je een groot project aanpakt als college en zeker als je er een paar aanpakt zoals we nu doen dan krijg je tegenstand", aldus Broertjes.

Juichen
Hij vervolgt: "Van belang is, voor mij ook, dat we dat gesprek gaande houden. Dat we blijven uitleggen waarom we een bepaalde keuze hebben gemaakt en dat we bepaalde nadelige effecten proberen te mitigeren. Dat we zeggen dat we flankerend beleid kunnen voeren dat het effect niet optreedt. Dat zijn belangrijke overwegingen, maar dat niet iedereen staat te juichen aan de kant dat is logisch. Dat zie je nationaal, internationaal en ook lokaal."

Missen
Het plan van 'De 7 Straatjes' zorgt voor veel onrust in de Hilversumse samenleving zowel bij inwoners als de politiek. In de herontwikkeling van het stationsgebied missen velen de verbinding tussen Oost en West, al denkt wethouder Arno Scheepers daar compleet anders over. Al eerder gaf de VVD'er aan dat er veel participatie is geweest. Dat heeft geleid tot dit plan. "De feiten zijn dat er heel veel energie is gestoken in de afgelopen maanden bij het betrekken van de mensen bij de burgerparticipatie", zijn de woorden  van de burgemeester.

Minder enthousiast
Nu is het een kwestie van doorpakken. "Het Stationsplein, waar ook de kleine spoorbomen bij betrokken zijn, is echt een groot ding voor Hilversum. Als er dan keuzes worden gemaakt, die moeten worden gemaakt want anders duurt het weer 25 jaar zoals het Marktplein, en dat is ook geen voorbeeld van hoe je iets aanpakt. Dus als we een beetje tempo willen houden, dan moeten we keuzes maken en natuurlijk worden die keuzes betwist. Dat is nu eenmaal zo, want je kiest iets anders niet. Maar ik heb het idee dat we daar heel veel aan doen om te blijven luisteren. Het gesprek gaande proberen te houden, ook met de mensen die daar minder enthousiast over zijn." 

Voet bij stuk
Het geluid dat het de gemeente onvermurwbaar is, voet bij stuk houdt en inwoners alleen de kans geeft om te 'schieten' op ideeën van het college herkent de burgemeester niet. "Het verwijt dat we de mensen er niet bij proberen te betrekken is niet terecht. De buurtbewoners hebben we er wel bij betrokken. Daar zijn vele feiten van. Vele bijeenkomsten ook. Dat is nog steeds zo en ook de komende maanden nog zijn er bijeenkomsten om de mensen erbij te betrekken om uit te leggen waarom wij die keuze hebben gemaakt."

In 'Het gesprek met' vertelt de burgemeester over de burgerparticipatie. Zie filmpje hieronder:

Uit de krant