Ondanks toename nieuwbouw daalt het aantal sociale huurwoningen de komende jaren in Hilversum.
Ondanks toename nieuwbouw daalt het aantal sociale huurwoningen de komende jaren in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

Minder sociale huurwoningen in Hilversum

Buurt / wijk

HILVERSUM - De socialehuurwoningvoorraad blijkt moeilijk op peil te houden. De komende jaren zakt het aantal weer onder de grens. Zorgelijk, aldus het college van burgemeester en wethouders..

Het blijft jojoën geblazen met de socialehuurwoningvoorraad. Deze periode telt Hilversum net iets meer huizen in die categorie dan in 2016, maar in de komende jaren komt het aantal sociale huurhuizen weer onder die grens van drie jaar terug. Dat vindt het college van burgemeester en wethouders teleurstellend, zo blijkt uit de brief over de jaarlijkse rapportage van de voortgang meerjarige prestatieafspraken met de woningcorporaties.

Goed, het gaat niet om aantallen zoals Karin Walters eind 2016, toen nog als raadslid van Hart voor Hilversum, boven tafel wist te krijgen. Na grondig speurwerk in de jaarverslagen van de corporaties van de Alliantie, Het Gooi en Omstreken en Dudok Wonen wist zij te achterhalen dat er tussen 2016 en 2027 zo’n 1.100 sociale huurwoningen zouden verdwijnen in Hilversum.

Om dit soort aantallen gaat het nu zeker niet, maar het blijft schommelen geblazen. Ten opzichte van het ijkpunt, dat is vastgesteld op 1 januari 2016 met 11.455 sociale huurwoningen, waren er op 31 december 2018 237 woningen minder. In 2020 beschikken de drie corporaties over 11.462 sociale huurhuizen (+7) en volgens de prognose zijn dat er in 2022 11.308 (-147).

Over deze ontwikkeling maakt het college zich zorgen, zo laat zij weten aan de gemeenteraad. Het is voor de corporaties moeilijk om de socialehuurvoorraad duurzaam op peil te houden, luidt de conclusie. Dat is wel de afspraak, want in de memorabele raadsvergadering van 15 juni 2016 is tijdens de behandeling van de lokale woonvisie compensatie vastgelegd. Voor iedere sociale huurwoning die verdwijnt, moet er één terugkomen.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant