Rebekka Timmer afgelopen dinsdag tijdens de herdenking van de Februaristaking op de Kerkbrink.
Rebekka Timmer afgelopen dinsdag tijdens de herdenking van de Februaristaking op de Kerkbrink. Foto: Bastiaan Miché

'Waarom enkel struikelstenen voor Joodse slachtoffers Tweede Wereldoorlog?'

Cultureel

HILVERSUM - Oud-gemeenteraadslid Rebekka Timmer roept het Hilversumse college van burgemeester en wethouders op om ook voor niet-Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog een struikelsteen te plaatsen. 

Namens COC Midden-Nederland doet Timmer deze oproep. Aanleiding is de mededeling van wethouder Wimar Jaeger van afgelopen week dat het project struikelstenen - na een onderbreking - weer een vervolg krijgt. De komende jaren worden er voor 408 Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Hilversum 'Stolpersteine' gelegd. De teller staat nu op 342, inclusief de 70 weggevoerde en omgebrachte kinderen en begeleiders van de voormalige Rudelsheimstichting (Rudelsheim monument). 

Timmer geeft aan blij te zijn met het bericht dat de gemeente doorgaat met het plaatsen van struikelstenen in Hilversum. "Het is mooi dat de gemeente zich inspant om alle Joodse Hilversummers die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord, door middel van deze stenen, blijvend te gedenken."

Desondanks heeft het oud-raadslid - overigens ook één van de sprekers afgelopen dinsdag op de Kerkbrink tijdens de herdenking van de Februaristaking - haar bedenkingen met een citaat uit een persbericht van de gemeente: 'De struikelstenen worden geplaatst ter nagedachtenis aan de joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Hilversum hebben gewoond, zijn weggevoerd en ter dood gebracht.'

Even zoeken op internet leert namelijk dat de stenen elders ook worden geplaatst voor hen die slachtoffer waren voor heel andere redenen. Bijvoorbeeld vanwege hun hun seksuele geaardheid, omdat ze krijgsdienst weigerden of omdat hun leven als 'onwaardig' werd beschouwd. "Het mooie van het struikelstenenproject is dus dat alle slachtoffers van het nazisme worden herdacht", concludeert Timmer.

Zij wil allereerst weten of het überhaupt klopt dat er alleen voor Joodse slachtoffers in Hilversum stenen worden geplaatst en zo ja, waarom alleen voor deze groep. Zij roep het college daarom op om te inventariseren om - 'in de geest van het idee van de struikelstenen' - tevens stenen neer te leggen voor de slachtoffers 'die vanwege hun beperking, seksuele geaardheid, genderidentiteit en/of politieke en religieuze opvattingen zijn weggevoerd en vermoord'.

Uit de krant