Jacqueline Kalk (PvdA) verwijt de meerderheid van de raad 'lichtzinnigheid'.
Jacqueline Kalk (PvdA) verwijt de meerderheid van de raad 'lichtzinnigheid'. Foto: Bastiaan Miché

Meerderheid gemeenteraad past conclusie rekenkamer over Uitvaartstichting aan

Politiek

HILVERSUM - De Rekenkamer Hilversum blijft bij de conclusie dat het voormalige college van burgemeester en wethouders de raad in 2016 onjuist heeft geïnformeerd toen besloten werd de Uitvaartstichting op te richten. Daar is de meerderheid van de huidige raad het niet mee eens. Zij hebben zelf ook zitten snurken drie jaar terug en dus is de conclusie aangepast.

Als raad accepteren dat je verkeerde informatie hebt gekregen en op basis van die gegevens tot een besluit bent gekomen, is een harde les. En vanuit het perspectief van het college is dat zelfs een politieke doodzonde. Vooraf was al duidelijk dat de Hilversumse politiek worstelde met dit dilemma.

De oplossing kwam in de vorm van een breedgedragen amendement. Anne S. de Jong van D66 diende deze in namens zijn eigen partij, Hart voor Hilversum, VVD, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Leefbaar Hilversum en Hilversums Belang.

Acht van de tien Hilversumse politieke partijen kunnen de politieke geladenheid van het verstrekken van verkeerde informatie niet delen. Zoals wethouders Arno Scheepers in de commissie al had gezegd is het vorige college slordig geweest, maar in de aangeleverde stukken, waaronder de financiële paragrafen, stonden geen feitelijke onjuistheden.

Hij beloofde dat de financiële stukken vanaf nu glashelder zullen zijn. Deze toezegging was voor 33 van de 37 raadsleden voldoende. Zij zijn van mening dat ook zij destijds beter hadden moeten opletten.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant