Ontwikkelaar van de voormalige Leen Bakker uit zorgen over procedures en wensenlijstjes.
Ontwikkelaar van de voormalige Leen Bakker uit zorgen over procedures en wensenlijstjes. Foto: Bastiaan Miché

Ontwikkelaar loopt tegen lange procedures en wensenlijsten aan

Bedrijven

HILVERSUM - De opgave om binnenstedelijk te bouwen is al lastig. Gezien de procedures en de wensen wordt het dichtbij bouwen bij de buurman er niet makkelijker op.

Bouwen is nodig. Mensen schreeuwen om een woning, want de markt zit potdicht. Dat is in Hilversum en omgeving niet anders. Ontwikkelaars lopen nu vast in lange procedures en het pakket van eisen van gemeenten is eveneens onrealistisch, zo geeft Ernest van der Meijde, eigenaar en oprichter van Wibaut, aan.

De in Amsterdam gevestigde projectontwikkelaar loopt hier in het hele land tegenaan en zo ook in Hilversum, waar Van der Meijde plannen heeft ontwikkeld voor het voormalige pand van Leen Bakker aan de Korte Noorderweg. Dat is een project dat nu al 2,5 jaar loopt. De plannen hiervoor zijn meerdere keren gewijzigd en liggen al een tijd stil omdat de herontwikkeling van dit pand op het bedrijventerrein hoort bij het project Spoorzone.

Vanwege dit traject hebben alle plannen in dit gebied - van de Noorderweg tot aan het Venetapark - stilgelegen. Ontwikkelaars, bewoners en andere belanghebbenden zijn het afgelopen jaar meerdere keren bijeengekomen om elkaar te ontmoeten, elkaars belangen uit te leggen en tot breder gedragen plannen te komen.

Dat is nu vastgelegd in de Gebiedsagenda 1221, waarover de politiek zich binnenkort buigt. "We hebben veel vergaderd en dat is op zich goed geweest, maar er is nog steeds niets concreet", aldus de ontwikkelaar.

Het is nu afwachten hoe deze gebiedsvisie uitpakt. Duidelijk is wel dat de buurt zorgen heeft. Donderdag sprak een bewoonster van de Buys Ballotstraat in bij de commissie Ruimtelijke Ordening waarbij haar boodschap was dat Wibaut van plan is een veel te hoog woningbouwcomplex te realiseren. "Bouwen in de huidige systematiek kost ontzettend veel tijd. Ik denk dat dat anders kan", geeft de ontwikkelaar aan in een gesprek met lokale en provinciale CDA'ers.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant