Naast de tweejaarlijkse architectuurprijs verzorgt de stichting ook discussiebijeenkomsten, zoals in februari over de plannen voor het stationsgebied.
Naast de tweejaarlijkse architectuurprijs verzorgt de stichting ook discussiebijeenkomsten, zoals in februari over de plannen voor het stationsgebied. Foto: Bastiaan Miché

Stichting Hilversumse Architectuurprijs viert tienjarig bestaan: 'De stad is eigenlijk nooit af'

Buurt / wijk

HILVERSUM - In de tien jaar dat HAP bezig is, ziet de stichting vooral veel nette nieuwe panden komen. Het oog voor detail moet meer terugkomen. De beste nieuwkomers zijn er snel uit te halen.

"Wij prijzen ons gelukkig dat er nog steeds mooie nieuwe dingen komen in Hilversum", zo stellen Peter van Dulst en Sophie Keulemans, bestuurders van de Stichting Hilversumse Architectuurprijs (HAP). Daar hoort wel een maar bij, want de mensen van HAP zien al tien jaar dat er toch ook veel architectonische middelmaat bij komt.

Bijna moeiteloos pikken de zes bestuursleden om de twee jaar de tien beste en mooiste nieuwe gebouwen eruit. De top onderscheidt zich duidelijk. De kwaliteit van de architectuur is iets wat de bestuurders, zelf met veel kennis op dit gebied, in één oogopslag zien. Dan gaat het om zaken als materiaal, verhoudingen en hoe een object zich voegt in de omgeving. "Als een pand iets met je doet dan is het goed, zoals bij het raadhuis", verklaren Van Dulst (voorzitter en op foto met microfoon in de hand) en Keulemans (secretaris).

Ze beginnen met een lijst van de gemeente waar tweeduizend omgevingsplichtige bouwwerken op staan die in die tijdspanne van 24 maanden erbij zijn gekomen of grondig zijn aangepakt. Dan gaat het om projecten van 50.000 euro en hoger. Door die laatste eis valt de helft al af. Uiteindelijk blijven er vijftig over die het bestuur op één dag gaat bekijken om zo tot een top tien te komen.

"Opvallend is dat hier nogal wat nieuwbouw staat, maar het had net zo goed in Schin op Geul of Den Helder kunnen staan. Het staat niet op zijn plek. Het zijn cataloguswoningen. Er is weinig detailniveau, zoals dat wel het geval is met jaren-30-woningen", aldus de voorzitter. In Hilversum zie je dit soort woningen eveneens terug. Van Dulst en Keulemans noemen Anna's Hoeve als voorbeeld waar toch ook de nodige cataloguswoningen te vinden zijn. Nette woningen, maar waar wel de neiging tot zuinigheid en soms zelfs de gemakzucht van de architect in terug te zien is. "Onze vorige jury vond dat echt om te janken."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant