'Waardevol erfgoed'. Zo omschrijft de stichting de voorgevel van de oude V&D.
'Waardevol erfgoed'. Zo omschrijft de stichting de voorgevel van de oude V&D. Foto: Archieffoto: Bastiaan Miché

Voorgevel van voormalig V&D-pand 'waardevol erfgoed'

Cultureel

HILVERSUM - Als je door de Kerkstraat loopt en omhoog kijkt dan zijn er diverse gevelpareltjes te zien. Wat Stichting het Cuypersgenootschap, de landelijke monumentenorganisatie, betreft gaat dat zeker op voor de voorgevel van het voormalige pand van Vroom & Dreesmann (V&D). Met de voorgenomen sloop van deze gevel verdwijnt volgens deze club 'waardevol erfgoed'.

In een brief aan het Hilversumse college van burgemeester en wethouders uit het Cuypersgenootschap zijn zorgen. Uit de publicatie van 28 maart blijkt dat de gemeente medewerking verleent aan de renovatie van de Kerkstraat 47-51. Behoud van de gevel is van belang, zo geeft de monumentenorganisatie aan.

"Uit de plannen blijkt dat het niet noodzakelijk is om de huidige gevel aan de Kerkstraat te vervangen", schrijft Leo Dubbelaar, secretaris van het Cuypersgenootschap. "Andere oplossingen zijn denkbaar. Wij willen u dan ook dringend verzoeken om op de korte termijn alle betrokken partijen bij elkaar te brengen om te spreken over het behoud van de gevel. De mogelijkheden van behoud kunnen door een kundig architect in korte tijd in beeld gebracht worden", klinkt het klip-en-klaar.

Inmiddels wordt er in het pand druk gewerkt. Bekend is dat onder andere de C&A hier naartoe verhuist. Dat vindt het Cuypersgenootschap een positieve ontwikkeling. Ook vindt de stichting het prima dat de gevels van de voormalige V&D aan de Zeedijk 'stevig onder handen' worden genomen. Maar dat geldt voor hen niet voor de voorgevel aan de Kerkstraat.

Donderdag meer hierover in de Gooi en Eembode.

Uit de krant