Wethouder Wolthers:
Wethouder Wolthers: "Het ontwikkelen en realiseren van nieuwe ideeën door jongeren kan Hilversum daadwerkelijk verder brengen." Foto: Bastiaan Miché

Vijftig mille voor scholierenproject innovatief Hilversum

Cultureel

HILVERSUM - Hoe wordt Hilversum op een vernieuwende manier veiliger, duurzamer, efficiënter en leuker? Met deze vragen kunnen scholieren van het voortgezet onderwijs in samenwerking met de gemeente vanaf september 2019 aan de slag. Het college van burgemeester en wethouders trekt 50.000 euro uit voor dit project.

Het idee voor een samenwerking tussen scholen en de gemeente komt voort uit een format dat is ontwikkeld door het A. Roland Holst College en de gemeente. De school won hiermee begin dit jaar de prestigieuze Nationale Onderwijsprijs Noord-Holland.

Een samenwerkingsproject tussen een school en de gemeente start met de pitch van een onderwerp door de gemeente. Leerlingen doen onder begeleiding van docenten onderzoek naar dit onderwerp via een speciale app, waarbij het onderzoeksresultaat wordt getoond op een kaart van Hilversum.

Na verwerking van de onderzoeksgegevens gaan de leerlingen brainstormen. Uit de verkregen ideeën wordt een idee geselecteerd dat de gemeente uitvoert. Bij de uitvoering worden de leerlingen betrokken, en waar mogelijk ook Hilversumse organisaties en bedrijven. De samenwerking waaraan alle middelbare scholen uit Hilversum kunnen deelnemen start in september 2019 en duurt een jaar.

Onderwijswethouder Annette Wolthers is blij met het format. "Het ontwikkelen en realiseren van nieuwe ideeën door jongeren kan Hilversum daadwerkelijk verder brengen. Voor ons is het vanzelfsprekend om daar het onderwijs bij te betrekken."

Het A. Roland Holst College werkt daar graag aan mee. Hanke Wiegand, docent kunst: "Onze droom is dat leerlingen kennis opdoen buiten de schoolmuren en dat hun ideeën zichtbaar kunnen worden in hun leefomgeving. Zo betrek je ze in een vroeg stadium bij de wereld waarin ze leven. Dankzij dit collegebesluit kunnen we het format verder uitdragen aan andere scholen en gemeenten."

Willem Schnitfink, docent informatica op het A. Roland Holst College, kijkt er naar uit om de samenwerking met de gemeente voort te zetten. "De gemeente levert onderwerpen en stelt kaders, terwijl de jongeren hun fantasie laten werken en met ideeën komen. Door de verbinding met organisaties en bedrijven ontstaat een echte win-win situatie."

Uit de krant